Начало / Свят / Почина Мартин Гоф, един от основателите на награда „Букър“

Почина Мартин Гоф, един от основателите на награда „Букър“

Почина Мартин Гоф, съосновател на награда „Букър“ – един най-популярните и авторитетни литературни отличия, съобщи „Гардиън“. Гоф беше на 91 г. Тъжната новина беше обявена от „Booker Prize Foundation“. Гоф имаше проблеми със здравето от дълго време.

Мартин Гоф е администратор на наградата между 1970 и 2006 г., за което си спечели прякора г-н Букър. Наследи го Айън Треуин. Джонатан Тейлър, председател на „Booker Prize Foundation“, коментира:

„Мартин защитаваше интересите на наградата много години. Приносът му е безценен. Той успя да издигне отличието на друго ниво по отношение на престиж и репутация. През годините той нито за миг не загуби чувството си за хумор и интересния си стил при избор на вратовръзки. Ще липсва много на всички.“

Гоф е роден през 1923 г. Служи в Кралските военновъздушни сили между 1941 и 1946 г. Между 1948 и 1970 г. е книготърговец. След това е директор на Националната лига на книгите до 1988 г. Написал е 18 книги, половината от които са романи. Работил е като критик за „Дейли Телеграф“ и „Ивнинг Стандарт“. Гоф се занимаваше и с други изкуства – членува в няколко театрални организации и имаше своя рубрика по радио „LBC“ в продължение на 5 години. Става Офицер на ордена на Британската империя през 1977 г. и Командор на същия орден през 2005 г. Той беше и председател на веригата антикварни книжарници „Henry Sotherans“.

Фото: valancourtbooks.com

Прочетете още

masha-gessen-bw

Маша Гесен: „Никой народ не е само жертва“

Ивицата Газа е като еврейско гето, казва още тя Американската писателка от руски произход заслужи …