На фокус
Начало / "Четящият човек" / Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 19.02.25_5f10d270

Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са били номинирани в предходната надпревара за приза на „Хеликон“ – това ще рече, през 2023 г. Престижното и единствено по рода си отличие тогава спечели „Не ви познавам“ именно на Теодора Димова. Сега, няколко месеца по-късно, обичаната наша писателка заслужи и „Цветето на Хеликон“, тъй като романът ѝ е и най-продаван от всички номинирани.

image_67203329Наглед изглежда логично наградената книга да е и най-търсена от читателите, но практиката показва обикновено друго… Досега през годините, в които се връчва Наградата „Хеликон“, едва на два пъти читателският интерес е съвпадал с избора на журито. За първи път това се случва през 2005 г. Тогава Виктор Пасков затвърждава успеха си и след Наградата „Хеликон“ печели и „Цветето“ с „Аутопсия на една любов“. Осем години по-късно и Алек Попов получава любовта както на критиката, така и на читателите – двете награди отиват при „Сестри Палавееви в бурята на историята“.

image_50450433

Миналата година например „Цветето на Хеликон“ категорично спечели Здравка Евтимова със своя роман „Резерват за вълци и хора“. Носител на голямата награда обаче беше „Ловецът на пеперуди“ на Костадин Костадинов. Захари Карабашлиев пък е печелил „Цветето“ цели три пъти.

Победителите получават – наред с признанието на читатели и книжари, и пластика на стрелиция

Информация и снимки: „Хеликон“

Прочетете още

244822_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (10 юни – 16 юни)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Преследването на Аделайн Кн.1 от дилогията CAT & MOUSE от Х. Д. …