Начало / Автори / Книгите на Оливие Талек – детето се превръща в личност

Книгите на Оливие Талек – детето се превръща в личност

Историите на французина интригуват, илюстрациите му омагьосват

oliviertallec

Роден в Бретан преди 53 годиниОливие Талек завършва Академията за графични изкуства в Париж. Трупа опит като графичен дизайнер в сферата на рекламата, но като всеки творчески настроен човек, бързо се уморява от комерсиалния дух там и започва да търси за себе си нещо по-различно.

60 книги, десетки герои

Всъщност се захваща с онова, което умее най-добре – илюстрацията. Създава рисунки за около 60 детски книги, но прави още една крачка в любопитна посока. Изпробва умението си да пише – отзивите са положителни, така че се захваща да създава и сам детски книжки. Така се раждат поредиците за мъжката катерица, която все не може да си намери място на дървото… и в живота, но и много други любопитни герои.

Оливие Талек има любопитен стил – привлича вниманието на хлапетата със своите рисунки, а текстът, който ги придружава, е нещо като „черешката на тортата“. Както биха казали възрастните, тушът! При това той непрекъснато подтиква малките си читатели да задават важни въпроси – и с помощта на книгите му, да стигат сами до отговора.

Децата порастват, когато четат

Удоволствие за родителите е начина, по който френският писател и илюстратор привлича вниманието, поставя важна тема пред детския ум, дава възможност малкият читател да е също толкова творец, колкото е самият той, създателят на книгата.

Както лаконично обясняват издателите на много от творбите на Талек – френското издателство Enchanted Lion, творчеството му непрекъснато е наричано „емоционално“, „зашеметяващо“, „спиращо дъха“, „прекрасно“… Като имаме предвид, че у нас вече са преведени четири негови книги, може и ние да добавим своя дума: „универсално“.

Факт е, че книгите на Талек се превеждат на различни езици, като независимо от културната среда, те докосват детската душа. Сам той например пропагандира изданията на английски – лично посещава много училища в Чикаго и Сан Франциско, разговаря с децата, чете им… Превръща се в един от героите на своите забавни сюжети.

Поредицата за мъжка катерица, която все не може да си намери място на дървото… и в живота е сред най-популярните, създадени от Оливие Талек

tri

Катерицата на Оливие Талек

Лесно е да си я представим, подскачаща например из софийската Борисова градина. Една от най-харесваните поредици на Талек вече присъства солидно в „Хеликон“на български са преведени три от книгите. В „Това е МОЕТО дърво“ катерицата се бори с чувството си за притежание, в „Малко ПОВЕЧЕ“ пък по-скоро… с апетита си. Най-новата, „Как ми се иска“, поставя на кантар силата на желанията. Интересното е, че всяка една от книгите е насочена към конкретна фаза в развитието на децата – появата на идентичността им, оформянето на чувство за притежание. Малкият човек трупа опит в изразяването и разбирането на света наоколо, а катерицата на Оливие Талек се превръща в пръв негов приятел по този нелек път, криещ и много капани.

Историите за катерицата обаче на първо място са забавни – дори и за родителя, който ги разгръща заедно със своето дете. Дали случайно или не, но катерицата печели още точки заради симпатичната си прилика със също толкова неуравновесената катерица Скрат от „Ледена епоха“… онази с жълъда, знаете я, нали!

Така работят книгите на Оливие Талек – превръщат се в помагало за по-зряло мислене на своите малки читатели. Рисуват картина, която после невръстният човек да завърши сам. А за да демонстрираш такова уважение, се иска умението да разбираш своите читатели, на колкото и години да са те! Нужна е способност да си в служба на децата.

Текст Красимир Проданов
Снимки: librairiepointvirgule.be и @helikon.publishing

Прочетете още

stažený soubor

Април разказва сладки истории

Книги за откриватели и романтици ни носи месецът Четивата, към които посягаме през април, крият …