Начало / Автори / Алек Попов си отиде без време

Алек Попов си отиде без време

Напусна ни едно от най-известните имена на нашата литературна сцена

Алек-Попов

За смъртта на писателя съобщиха от БАН. „Той беше един от най-оригиналните и талантливи съвременни български белетристи”, се казва в информацията. Писателят натрупа много читатели и приятели с книги като „Мисия Лондон“ и „Мисия Туран“, поредицата за Сестри Палавееви. „Многократно в различни свои интервюта и беседи той заявяваше, че е писател, който цял живот се труди на „нивата на езика“, казва се още в съобщението на БАН.

Роден през 1966 г. в София, Алек Попов дебютира на литературната ни сцена още в края на 80-те. Най-известната му книга – „Мисия Лондон“, излиза през 2001 г. Филмирана и многократно преиздавана, тя се превръща в знакова за творчеството му.

Последната книга на писателя излезе преди три години. „Мисия Туран“ е алегорична история, абсурдна, но възможна, която Алек Попов подрежда по свой вкус.

Пак Алек Попов беше и първият носител на Наградата „Хеликон“ – през 2002 г. за своя сборник с разкази „Ниво за напреднали“. Той дублира отличието си 11 години по-късно, когато спечели отново, вече със „Сестри Палавееви в бурята на историята“. Книгата му тогава заслужи и „Цветето на „Хеликон“ за най-продавана сред номинираните. Срещу още едно „Цвете“ е записано неговото име – за романа „Черната кутия“ през 2007 г.

Alek

Със смъртта му губят всички, които обичат българските книги, съвременната ни литература!

Книгите на Алек Попов

Прочетете още

c48532ea5da1d111d4b5bbcffbe851bd

Книги с колело ще разнасят из Варна

Библиотеката там ще произвежда и ток Велосипед ще разнася книги от 4 април – инициативата …