Начало / "Четящият човек" / Книги за нечетящи хора

Книги за нечетящи хора

Скъпи нечитатели, този списък е специално за вас

girl-8679783_1280

23 април е млад празник, който обаче събира много енергия – от 1995-а насам на тази дата се отбелязва Световният ден на книгата и авторското право. Идеята е да се отдаде почит на такива имена като Шекспир, Набоков, Сервантес и прочие, които по ирония на съдбата или са се родили, или са си отишли от света. И заедно с това да се изтъкне значението на книгите!

Как обаче да отбележат празника онези, които не четат… Нашият отговор е простичък: „С книга!“ Хората, които рядко хващат нещо такова в ръце, са онези, които се нуждаят най-много от нашата подкрепа и при избора си. Хубаво е да препоръчаме нещо, което наистина ще ги убеди, че си заслужава да се чете.

Такива са и тези предложения – книги, които интригуват от първата страница, и по този начин са прекрасни за нечетящи хора

5
„Сянката на вятъра“ от Карлос Руис Сафон

Книгата на испанския писател е от 2001 г. Действието в нея се развива в Барселона – преди, по време и след Гражданската война. Романът предлага нотки на мистерия, като в същото време е и криминална история. Готическата атмосфера впечатлява буквално от първия ред. Разказваческите умения на Сафон грабват и създават зависимост, която можем да утешим само с четене на книга след книга.

„Алхимикът“ на Паулу Коелю

Става дума за кратък, лесен за четене роман, който се сдоби с необикновена популярност – преведен е на повече от 40 езика, а тиражът е надхвърлил 50 млн. Книгата на Паулу Коелю е посветена на това как да следваме мечтите си. Историята има нюансите на приказка, но носи послания, които бързо и лесно намират добра почва в своите читатели. Затова „Алхимикът“ по правило е чудесна за хора, които не четат или трудно пребродват страниците на заглавието, с което са се захванали.

„Хари Потър и философският камък“ от Дж. К. Роулинг

Първата част от многотомната поредица за момчето, което омагьоса света с приключенията си, по правило е най-продаваната, като интересът към нея не секва вече толкова много години. Историята е от близо 300 страници, но е достатъчно напрегната и пълна със забавни моменти едновременно. Това грабва читателя и той наистина не може да се отлепи от четивото до самия край. Главният герой е на 11, но това въобще не прави книгата детска – затова е хубаво предложение и за нечетящите!

„Шифърът на Леонардо“ от Дан Браун

Пореден бестселър, който бележи съвременната модерна култура – „Шифърът на Леонардо“ е феномен, чиято популярност нарасна и благодарение на едноименния филм. Робърт Лангдън – главният герой в книгата, стана една от най-популярните фигури в света на литературата въобще. Древната тайна на Ордена на Сион пък продължава да вълнува милиони читатели по цял свят. А това е достатъчна причина и нечетящите да разтворят книгата на Дан Браун.

„Малкият принц“ от Антоан дьо Сент- Екзюпери

Този случай е малко по-различен – класиката на Екзюпери става любима на всяко ново поколение със своето послание, изградено под формата на притчи. Тъничката книжка съумява да събуди въображението на своите читатели и чрез рисунките на писателя, и чрез запомнящите се герои. Нелека сама по себе си като философско съдържание, „Малкият принц“ може да се възприема „на час по лъжичка“ – с други думи, да се чете непоследователно, да се препрочита в търсене на по-дълбокия смисъл. Това я прави удачен избор за хората, които рядко посягат към книга.

Книги за нечетящи подбра Краси Проданов
Илюстрации: GrumpyBeere и Free Fun Art за Pixabay

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …