Начало / Автори / 10 писатели, които ще се четат и след 100 години

10 писатели, които ще се четат и след 100 години

Макар да се смята, че в съвременния свят всичко е нетрайно и временно, все още има писатели, чието творчество поставя универсални проблеми извън пределите на времето. Сайтът flavorwire.com представя 10 съвременни автори, които вероятно ще бъдат четени и след 100 години.

1. Габриел Гарсия Маркес. Маркес е фигурата на магическия реализъм. Стил, който се наложи със  „Сто години самота”. Има и Нобелова награда. Неговата популярност ще продължи да се предава от поколение на поколение.

2. Харуки Мураками. Той съчетава в себе си качества, които гарантират трайност на неговото творчество – достатъчно странен е, за да е харесват от критици и литерати, достатъчно достъпен, за да бъде читаем от широката аудитория. Освен това има силно межднародно присъствие.

3. Кормак Маккарти. Вече е смятан за легендарен автор, в най-скоро време ще започне да бъде причисляван към класиците на американската литература. Помага и фактът че негови книги са превръщани в успешни филми.

4. Стивън Кинг. Подобно на Маккарти, киното също му носи още известност. Той е достатъчно плодотворен писател с достатъчно голяма фенска база, за да не бъде забравен скоро.

5. Лидия Дейвис. Може да не е автор на бестселъри, но е избрала собствена форма – кратък разказ – което я прави уникална. Освен това е от любимците на критиците, така че, вероятно ще издържи теста на времето, поне в академичните кръгове.

6. Джоан Роулинг. Може би някои от вас не я смятат за сериозна писателка, но да погледнем фактите в очите – прекалено много деца са чели за Хари Потър, за да избледнее Роулинг. Както знаем, много често четем книги, които родителите ни са харесвали и ги предаваме и на нашите деца. Такъв ще бъде случая и тук.

7. Тони Морисън. Тя вече е легенда. Има „Нобел”, „Пулицър”, а от скоро и Медал на свободата. Тя е революционерка в американската литература, показвайки гледната точка на чернокожата жена.

8. Филип Рот. Рот също е от тези, които се харесват  и на масите, и на критиците. Успява да постигне популярност, без да пише с цел да се хареса на всички.

9. Марио Варгас Льоса. Още един нобелов лауреат. Льоса не само е велик писател, но е и много значима личност в международен план. Изглежда точно като човек, който ще бъде актуален и след век.

10. Дорис Лесинг. Освен, че е призната за една от най-добрите писателки, Лесинг пише и в най-различни жанрове. Това е доста добра гаранция, че ще бъде актуална и след много години.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …

19 Коментари

  1. А Дан Браун защо го няма ми е страшно интересно? „Шифърър на Леонардо“, „Изгубеният символ“, нищо ли не ви говори?

    • Защото класацията е само за качествени автори, както си личи от всички присъстващи в нея 😉 Дан Браун е посредствен комерсиален автор без особени качества като писател

  2. Светлана

    А Толкин?

  3. A Джейн Остин?

  4. Елиф Шафак със сигурност ше издържи устоите на времето! „Любов“ ще поразява и след 100 години!

  5. Животно

    Като добавим Гьончо Белев и Нора Робъртс всичко си идва на мястото. Жалко за Маркес и Льоса.

  6. В тази класация имат място поне три пъти по десет!

  7. Тодор Карастоянов

    Здрасти Жувотно!
    Изкисках се буйно на твоя текст. Бих добавил още Калин Терзийски, Ваня Щерева и Людмила ФилиповнНа. Владо Далаверов не влиза в таз класация, щото тия са еднодневки, някакви си сто години, миг кратък кат мойта полюция. Даверов, Алек/сей/ Петро…, пардонь, Попов, Господин Георгиев – та ге гонят Омира! И го задминават, маа му!…

  8. А защо я няма в списъка Айн Ранд?

  9. Ринсуид

    И след сто години, както и сега, над всички тези ще бъде Тери Пратчет.

  10. Абе,те пишат за автори,които и след 100 години ще се четат.Джейн Остин се чете повече от 100 години.Говорят ви за съвременни автори.

  11. Аз бих казал Гор Видал – „Сътворението“ е меко казано класика.

  12. Албер Камю

  13. Селинджър

    А бе, тук пак големи глупости.
    Все по-глупави неща в мрежата, а-аа?
    Авторката Оцеола, що я няма?
    И като говорим за съвременни автори,
    без д-р Михайлов няма да стане!
    Вярно, че е малко еднообразно самоцелен,
    но пък въведе нов жанр, който остана
    недостижим за Джимо Мекерето –
    политически лирико-его-приапизъм.

  14. забравяте и българските автори..

  15. А Достоевски, Толстой??! Не е нормално в една подобна класация да няма името на поне един руски класик. Прави ми впечатление, че и в други ваши класации липсват руски автори. Руската литература неслучайно влиза в раздела световна класика…

  16. Филолог

    Хора, вие не четете ли източниците на информация? Обикновено са в първите изречения. Кого обвинявате, че няма български и руски писатели в класациите? Англоезичните им автори ли? Ами пишете им на тях, какво повече?