Начало / Автори / Христо Карастоянов почитаме на рождения му ден

Христо Карастоянов почитаме на рождения му ден

Името му е сред най-големите на нашата литературна сцена

Hristo

Писателят си отиде само месец преди да навърши 74 – затова вместо празник и рожденият му ден ще се превърне в помен. На 22 февруари софийското кино „Одеон“ ще покаже от 18 ч. филма „Гео Милев в лабиринта на времето“, който е създаден по фрагменти от книгата на Христо Карастоянов „Една и съща нощ“. Точно тя донесе на писателя и наградата „Хеликон“ през 2014 г. При това той вече я беше печелил веднъж – две години по-рано за романа си „Името“.

Сега събитието в памет на писателя организира Костадин Бонев, който е създател и на филма. Сред участващите в него е и самият Христо Карастоянов.

„Гео Милев в лабиринта на времето“ ни връща в средата на миналия век. Тогава в София и околностите ѝ са открити множество масови гробове – и в един от тях стъкленото око на Гео Милев. Филмът задава един основен въпрос: „Защо гласът на Гео е бил непоносим за официалната власт?

„Една и съща нощ“, фрагменти от който са включени във филма, е сред най-търсените български романи с излизането си през 2014 г. Книгата разделя вниманието си между съдбите на поета Гео Милев и анархиста и публицист Георги Шейтанов.

Филмът по фрагменти от „Една и съща нощ“ спечели няколко награди, сред които е за сценарий – от Българската филмова академия

Geo

Иначе Христо Карастоянов е автор на над 30 книги, като получава за тях и немалко признание. Има и още един филм, който се основава на негова творба – игралният „Следвай ме“ е създаден от Дочо Боджаков по разкази на писателя. Роден в Тополовград, Карастоянов е работил в редакции на вестници, също в кукления театър… Внезапната му смърт само преди около месец се оказа трудна за преглъщане от всички, които обичат българската литература.

Информация и снимки: изд. „Жанет 45“ и Тривиум филмс

Прочетете още

1024-768-alek-popov

Алек Попов си отиде без време

Напусна ни едно от най-известните имена на нашата литературна сцена За смъртта на писателя съобщиха …