Начало / Критика / Новото хапче за смях „Тото“

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи

Toto

Новите книжки на френския комикс вече ни радват – петата се казва загадъчно „Нула+нула“, шестият брой от поредицата напомня: „Раздавай го по-полека!”. Наличен е вече и седми, който констатира: „Страшен подарък, няма що!”

В случая с френската поредица обаче може спокойно да кажем: „Смешен подарък, няма що!” И ще е самата истина – Тото се завръща в новите книжки с нови забавни приключения. Палавникът вече е добре познат на нашите деца. Така че и сега ни предлага да се посмеем на лудориите му, които докарват на неговите родители почти нервна криза… но нали си е техният Тото, после бързо му прощават!

Сега например изяжда цял шоколад, крънка баща си за пари за бонбони, а вместо решение на задача, дава на учителката номера на водопроводчика. В друго приключение пък съсипва контролното по история… и изобщо, дори възрастните могат да научат от Тото ценни и полезни неща, макар че обикновено твърдим, че децата учат от големите.

Една от тайните „Тото“ да е толкова четивно направен, е фактът, че на практика всяка кратка история е като виц… а всеки обича хубавите къси вицове с ефектен финал, нали! Затова и поредните книжки на комикса също бързо ни стават любими… даже забравяме, че Тото е създаден от Франк Жирар и Серж Блок преди всичко за децата!

Ако Тото се хареса у дома, има с какво да продължите – очакват ви и други прекрасни френски поредици за деца

Obrázek WhatsApp, 2024-03-14 v 15.33_bb08f911

„Тото“ е сред най-четените комикси във Франция, като може да се каже, че в българската действителност му съответства Иванчо. Шегаджия по характер, Тото винаги знае как да се измъкне от някоя бъркотия, а репликите му стават любими на децата и те дълго ги цитират, след като изчетат комикса.

Нещо повече, хубаво написани и прекрасно илюстрирани, кратките истории са лесни за възприемане от деца, които сега започват да четат. Полезни са и защото развиват фантазията на малките. Иначе „Тото“ е чудесен за деца от 8 до 12. Има и с какво да продължите, ако се хареса у дома – очакват ви и другите прекрасни френски поредици за Лулу, Ариол, Анатол Поразиев.

Текст Краси Проданов
Снимки от @helikon.bg и @helikon.publishing

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …