Начало / Читатели / „Странна случка с куче през нощта“ от Марк Хадън (ревю)

„Странна случка с куче през нощта“ от Марк Хадън (ревю)

Десислава ВЕЛИНОВА

Марк Хадън публикува първата си книга едва на 22 години. През 2003 г. романът му „Странна случка с куче през нощта“ печели наградата на „Гардиън“ и е номиниран за „Букър“.

Героят на Хадън – 15-годишният Кристофър, е тийнейджър с увреждания. Те са поведенчески – не обича да го докосват, приема всичко, което му се каже, буквално, мрази жълто и кафяво и понякога не говори с други хора със седмици. В същото време е любопитен и неспособен да изрече лъжа. Лъжа е, когато човек каже, че нещо се е случило, а то всъщност не е.

Всичко, което се случва в „Странна случка с куче през нощта“ е истина, така поне твърди Кристофър, от чието име се води повествованието. Той започва да пише книгата по препоръка на учителката си, която е единственият човек, умеещ да общува с детето по неговите правила. Кристофър е любознателен, изключително добър по математика и физика и е страшно мотивиран да учи в университет. Само че родителите му не се разбират и често се карат. А той самият се страхува от хора и понякога пищи заради тях.

Смъртта на майка си момчето приема без особено вълнение. Когато обаче открива съседското куче мъртво на двора, прободено от градинска вила, тийнейджърът преживява сблъсък с полицай и се озовава в затвора. Щом баща му го изкарва оттам, Кристофър решава да започне свое разследване, подобно любимия си герой от книгите Шерлок Холмс. До какво го довежда детективското му начинание, ще разберете, когато прочетете книгата. Аз само ще ви кажа, че Хадън е създал правдоподобни образи, не е идеализирал родителите на Кристофър, не им е спестил нито една лоша черта, нито една лъжа. Откритията се нижат едно след друго и държат интереса докрай.

„Странна случка с куче през нощта“ не е шедьовър, но е хубава книга и я препоръчвам с удоволствие и чиста съвест.

„Странна случка с куче през нощта“ тук

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …