Начало / България / Ново издание на „Английският пациент“ и последната книга на Ондатджи излизат в навечерието на визитата му в България

Ново издание на „Английският пациент“ и последната книга на Ондатджи излизат в навечерието на визитата му в България

Майкъл Ондатджи – един от най-големите писатели в съвременната световна литература, ще гостува в България. На 26 септември, петък, той ще има среща с българските си почитатели в столичната книжарница „Хеликон-България“ от 18 ч. Това ще бъде и единствената му публична проява в България.

Около 20 септември на книжния пазар ще излязат две негови книги – ново издание на класиката „Английският пациент“ (твърди корици) и последната му – „Котешката маса“, публикувана на английски през 2011 г., съобщи издателят Лъчезар Минчев.

Визитата на Ондатджи в България е по програмата за  насърчаване и обучение на млади творци от утвърдени и опитни техни колеги на швейцарската компания за луксозни часовници „Ролекс“. Авторът на „Английският пациент“ е ментор на живеещия в САЩ талантлив български писател Мирослав Пенков. Авторът на „На Изток от Запада“ също ще присъства на срещата в „Хеликон-България“.

„Майкъл Ондатджи е забележителна фигура. Няма много други като него,“ категоричен е Пенков.

Ондатджи е роден в Коломбо, Шри Ланка на 12 септември 1943 г. Считан е за безспорен литературен феномен. Той е поет, писател, автор на филмови сценарии. През 1997 г. е член на журито на филмовия фестивал в Кан. В неговото творчество се смесват джазови ритми, филмови монтажни техники и изтънчен език. Баща му е нидерландец, а майка му – цейлонка. Те са от елита на тогавашното колониално общество. Но семейството се разпада, защото бащата е привързан към алкохола. С майка си Майкъл заминава за Англия, а през 1962 г. – за Канада. Учи в колеж отначало в Коломбо, а след това в Лондон, после следва в канадски университети, където получава бакалавърска и магистърска степен. Започва кариерата си като преподавател по английска литература. Тогава излиза и първата му книга с поезия  -„Изтънчени чудовища“(1967). Романите „В кожата на лъв“ и „Английският пациент“ му донасят световна известност. Написал е още „Преживял изтребление“, „Събрани съчинения на Били Хлапето“ и книгата със спомени „Бягство в семейството“. Публикувал е 3 стихосбирки „Събирач на канела“, „Страстна любов“ и „Уча се на номер с нож“ и др. Носител е на множество литературни награди – „Ралф Густафсон“ (1965), „Епщайн“ (1966), Президентския медал от Университета в Онтарио (1967). „Букър“ (1992)  за  „Английският пациент“.

В момента преподава в колеж в Торонто, редактира със съпругата си Линда Спалдинг литературното списание „Brick“ и напътства Мирослав Пенков в завършването на първия му роман, наречен „Именник на българските ханове“.

Фото: latchezarmintcheff.com

Свързани заглавия

Мирослав Пенков ще работи с Майкъл Ондатджи

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …