Начало / Читателски дневник / Провери какъв читател си по бройката на прочетеното

Провери какъв читател си по бройката на прочетеното

Пенгуин букс предлагат лесен начин да разберем важни ли са за нас книгите

43395173_768568176815947_1598078032860413952_n

Четенето е на мода. Дори това само по себе си да не ни интересува, можем да се радваме на страничните ефекти – хаосът на социалните медии е изпъстрен със снимки на книги, културната програма редовно включва интересни книжни събития и инициативи, има място за нови издателства, родни книги се радват на достатъчно интерес, за да получат нови издания… А ползите за индивидуалната личност са доказани много (много, много, много) пъти.

Единствената негативна страна е разделението, което понякога изниква между читателите. Сериозни и несериозни читатели? Хайде без литературен снобизъм! Много по-добър вариант е долната класификация, която открихме на сайта на Пенгуин букс – изцяло позитивна към всички категории. Основава се на средния брой книги, прочетени за един месец.

1-2 книги: Познавачът

Когато става дума за четене, ти си безмилостен като съдия на изложението за кучета Кръфтс: само най-блестящата козина и най-пухкавите опашки стават. Това означава най-доброто от избраната от теб порода, независимо дали са исторически романи, мемоари на известни личности или шенмо (фентъзи романи, базирани на китайската митология, очевидно).

3-4 книги: Културният ценител

Книгите са само един елемент от потискащо впечатляващия ти културен живот, не повече или по-малко важен от музиката, киното, изкуството или балета. Опитваш се да вмъкнеш една-две книги на седмица, но не за сметка на камерните джаз сесии или уроците по гавот.

5-6 книги: Уикенд читателят

Няма начин да вмъкнеш шест книги в месеца си, ако са накъсани на по двайсет минути, откраднати от времето за сън или четиридесетминутния път до работа. Вместо това ти си типът читател, който отдавна е решил да посвети свободното си време през уикенда на страниците. Поздравяваме те.

7-8 книги: Легендарният книжен червей

Няма как иначе да го кажем: ти си lumbricus terrestris, пробиващ си път през страниците като през мокра пръст. Четенето владее всеки твой свободен час. Разговори с хора? Излизане? Забрави!

 10+ книги: Неудържима машина за четене

Невероятно! Средно две и половина книги на седмица означава, че вероятно съобразяваш целия си живот с четенето: как иначе намираш време? Принадлежиш към елита на литературния живот. Освен ако не практикуваш скоростно четене или не четеш само новели до 100 страници. Което си е измама.

По материали от penguin.co.uk: Ася Михайлова

Прочетете още

steve-johnson-F3ig12CrnGo-unsplash

Писателите препоръчват

Когато любим автор препоръчва книга, тя задължително ще ни хареса, нали? Оказва се обаче, че …