Начало / Критика / Чудотворства с мълчана вода, мистерии и чародейки, разказани от Христо Буковски

Чудотворства с мълчана вода, мистерии и чародейки, разказани от Христо Буковски

Авторът и този път предлага увлекателно написано четиво

Buk

Ритуали и древни тайнства в българския обреден календар” (изд. Сиела, поредица Historia incognita) ни предлага авторът на множество книги на историческа тематика – Христо Буковски. Всички сме наясно, че Христо Буковски представя премълчани или скрити аспекти от българската история, но колко от вас знаят, че е баща на една от най-талантливите български актриси Йоана Буковска, която получава специална награда на Съюза на артистите за ролята на Карол в спектакъла „Олеана” от Дейвид Мамет, номинация за „Аскеер” за поддържаща женска роля (Хелена в спектакъла „Есенна соната” от Ингмар Бергман), а една от най-майсторски изиграните ѝ роли е на Стела в сериала “Дунав мост”, за която печели и „Златна ракла” за 2000 г. Точно така, семейство Буковски умеят да вълнуват почитателите на изкуството.

Новата книга на Христо Буковски проследява може би най-вълнуващата и злободневна тема, свърана с тайните, загадките и мистиката покрай древните български ритуали и празнични обреди. Не съществува човек, който да не се интересува от отвъдния живот и да не си задава въпроси, свързани с невидимия свят. Ето защо книгата се радва на успех и е посрещната добре от читателите. В съдържанието ѝ ще откриете теми като предизвестие за Възкресението, омайни срещи и тайни преходи, легенди за горещниците, митове за пещерите и какво се е извършвало в тях от тайните общества на древните българи, както и многообразни разбирания за влиянието и значението на водата за обществото от онова време.

Трудът на Христо Буковски прави впечатление с изложените традиции, които носят християнски характер, но в никакъв случай не са православно християнство, а по-скоро едно странично и езотерично разбиране на християнските ценности и празници в някои малки населени места. Липсва също така научно-критичен апарат с цитирани учени, които са изследвали областта на българската митология и традиции, макар в последните страници все пак да ни предлага списък от препоръчана литература. Тоест ако търсите научен труд, то това не е вашата книга.

Добро впечатление обаче правят публикувания снимков материал, който намираме върху голяма част от страниците, придружен с кратък информативен текст. Стилът на писане на Буковски и този път не изневеряваувлекателен, съдържателен и информативен. Четейки из страниците на “Ритуали и древни тайнства в българския обреден календар” действително попадаме в света на мистиката и препускаме през вековете, попили от духа на българската мистерия. Макар книгата да няма научен характер и да не е нито научно, нито богословски доказана, то не можем да отречем, че написаното в нея е интересно и дори легитимно в някои краища на България.

И за финал, ако искате да разберете къде живеят вещирите, както закачливо ни загатва Христо Буковски, то това е вашият шанс.

Предишни издания от автора, които може да намерите в книжарници “Хеликон”, са “Воинската харизма на българите. Потайната мощ на Аресовите мистерии”, “Опасният архив на богомилите”

Текст Тори Алберт
Авторът е книжар в софийската Хеликон Съборна

Прочетете още

243705_b

Любовта ни крепи – напомня го и тази книга

Роман от автор, който пише топло и човечно „Всички пътища водят към теб“ е история …