Начало / Свят / Елха от книги грейна на лондонска гара

Елха от книги грейна на лондонска гара

Тя ще посреща и изпраща пътниците по случай Коледа

St-pancras-tree-scaled

„Сейнт Панкрас“ е железопътна гара в северната част на Централен Лондон – неоготическата ѝ сграда е сред най-красивите в тази част на мегаполиса, но сред гордостите е и книжарница „Хачардс“, която също се е приютила тук.

Точно тя носи вдъхновението насред шумната гара да се издигне 12-метрово коледно дърво… само че от книги. При това става дума за съоръжение, част от което е и стълба, водеща към върха на коледното дърво. Един над друг са подредени 270 рафта, по които пък може да се преброят близо 4000 ръчно изрисувани книги.

За да е коледната идилия пълна, в основата на това необикновено празнично дърво са разположени кабини, в които може да чуят откъси от една или друга книга. Осем на брой, те предлагат петминутно пътешествие в света на автори от ранга на Дикенс, Биатрикс Потър, Рик Риърдън и др.

St-pancras-snowman-scaled

Коледната елха от книги на „Сейнт Панкрас“ по традиция е изградена и с дейната помощ на „Пенгуин Букс“. Ще остане на гарата чак до началото на новата 2024 г. Ако вече ви влече натам, ето точният адрес: St. Pancras International, Euston Road, Londýn, N1C 4QP

Информация и снимки: penguin.co.uk и frostmagazine.com

Прочетете още

Top Down Group 2_WIDE hero

Бразилец и аржентинка посягат към Международния „Букър“ след Господинов

Сред претендентите има и южнокореец Книги за бремето на миналото – така определи участниците във …