Начало / Любопитно / Четящите хора са по-дружелюбни от гледащите телевизия

Четящите хора са по-дружелюбни от гледащите телевизия

Книгите оказват огромно влияние върху емоционалната интелигентност

eleni

Хората често свързват книгите с поумняване, но в същото време смятат, че на активно четящите им е по-трудно да общуват. Според ново проучване нещата не стоят точно така. Оказва се, че четенето те прави по-добър, по-емпатичен, пък и ти помага да се държиш по начин, който се приема по-добре от обществото.

Изследването, проведено от университета „Кингстън“ в Лондон, включило 124 участника. Разпитвали ги за предпочитанията им за книги, телевизионни предавания и пиеси. Направили им и тестове за уменията им да общуват, включително доколко се съобразяват с чувствата на другите и дали им помагат с желание.

Резултатите показват, че в повечето случаи четящите хора се държат с другите по-добре, отколкото гледащите телевизия, които пък се оказали по-недружелюбни и по-трудно приемащи мнението на другите.

Но не всички книги имат един и същи ефект. Според проучването избраният тип произведения оказва огромно влияние върху емоционалната ти интелигетност. Почитателите на художествена литература показват по-позитивно социално поведение, а четящите драматични и романтични романи са най-емпатични. Феновете на експериментални произведения имат по-голяма способност да гледат на нещата от алтернативни гледни точки, а предпочитащите хумористични книги общуват с другите по-добре.

Контактът с художествена литература се свързва с редица емпатични умения. Четенето на проза и особено книги с хумор може да се окаже ключ към подобряване на отзивчивостта и съпричасността на хората”, казаха изследователите на конференцията на Британското общество по психология в Брайтън.

Трябва да се има предвид обаче, че проучването не доказва причинно-следствена връзка. Със същия успех може да се окаже, че просто четенето влече по-милите хора.

Лира.бг по материали от thelanguagenerds.com

Прочетете още

orig-54319820704157754

Пият, но не четат – библиотекарски спомени от 70-те

Надникваме в стар брой на списание „Библиотекар“ Нечетящите мъже, както става видно от тези бележки, …