Начало / Любопитно / Класиката вдъхва надежда и ни прави по-стабилни

Класиката вдъхва надежда и ни прави по-стабилни

Всеки жанр ни въздейства различно
nicole-honeywill-DgQf1dUKUTM-unsplash

За влиянието на книгите върху душата знаел още великият Рамзес II. Когато създал библиотеката в Тива през 13 в. пр. н. е., поръчал над портите ѝ да стои надпис: „Аптека за душата”.

В наши дни много психолози се втурват в това да изучават въздействието на книгите върху психиката ни. Интересно е, че различните жанрове ни повлияват по различен начин.

Точно класическата литература например ни кара да мислим и анализираме живота си дотук, а наред с това да правим своя собствена равносметка. Така стъпваме върху по-здрава основа и откриваме надежда пред себе си.

Трилърите пък са провокация спрямо нашата логика и наблюдателност. Същото вършат и златните кримки от добре известни и обичани автори. Ефектът на напрегнатото действие отклонява вниманието от собствените ни проблеми и така сме много по-адекватни в психическо отношение.

Философската литература ни изправя пред нова парадигма и така помага на мозъка да се развива и да подобрява своите умения в логичността

KLas

Ако чувстваме страх от нещо, което предстои, най-добре да потърсим хубаво фентъзи. Научната фантастика също разширява парадигмата и ни прави по-смели. В общи линии, този тип литература ни помага да се сдобием с концепция за света, в който живеем – или да погледнем на него с чувство за хумор.

Поезията пък е онзи жанр, който може да послужи за балансьор на емоциите. Благодарение на стиховете сме много по-зрели по отношение на чувствата си. Заедно с това достигаме по-надълбоко в себе си и можем да разберем една или друга своя реакция.

Интересно, но ако искаме да общуваме по-добре с другите, ще ни помогнат приказките. Точно те свалят изкуствено създадените прегради в нас и ни правят много по-спонтанни в отношенията с околните.

Философската литература пък осигурява на мозъка нова парадигма. По този начин подпомага развитието му. Човек е готов да направи следваща крачка в живота. Благодарение на книгите.

Влиянието на книгите описа Краси Проданов

Прочетете още

f07bfe73-9406-4e3b-8494-eeffab1c9d95

Красивите истории са на мода през април

Ето една, в която има интрига, напрежение и романтика „Това, което винаги крием“ е наглед …