Начало / Ревюта / Брандън Сандерсън създаде история от халюцинации

Брандън Сандерсън създаде история от халюцинации

Писателят събира три новели за един герой и ни предлага напрегнато четиво

1327285

Като чуете Брандън Сандерсън“, вероятно си представяте огъваща се под тежестта на фентъзи тухлички лавица. Но между дългите поредици той създава и самостоятелни романи, сред тях – новели и разкази, а когато не пише, предава писателски си умения на своите ученици. В „Легион: Многото животи на Стивън Лийдс“, със скромни илюстрации и корица, която да те е страх да пипнеш, са събрани трите новели за едноименния герой в неговия с една идея по-развит технологично свят.

Сюжетите в „Легион“ са класически криминални мистерии – липсващо изобретение, откраднат труп, изчезнал човек. Стивън се радва на лесните случаи, но големите пари идват от опасните разследвания с неочаквани обрати и хора, които го шпионират и стрелят по него. А той определено се нуждае от пари.

Виждате ли, Стивън Лийдс не е просто талантлив детектив. Всъщност няма значка и ако го питате, ще ви каже, че самият той няма никакви впечатляващи знания или умения – всички те принадлежат на неговите ходещи, говорещи, врънкащи го за домашни любимци халюцинации. За всяка нова сфера на познанието, която усвои, умът му създава нова личност, която се нуждае от своя собствена стая в имението на Стивън. Което изисква пари, които идват с опасните клиенти, които изискват нови умения, които създават нови халюцинации, които…

br

“Името ми е Стивън Лийдс и съм напълно нормален. Хората, които халюцинирам, обаче, са луди до последния.”

Освен това, когато не са заети да работят по специалността си, халюцинациите си взаимодействат, досущ като живи хора. А какво правят зад кадър? Дори Стивън не винаги знае. Как е възможно това? Сблъскваме се с различни технологични и морални предизвикателства в хода на разследванията, но загадките на ума са най-голямата мистерия.

Препоръка на Ася Михайлова
Авторът е книжар в софийския „Хеликон Славейков”

Прочетете още

243705_b

Любовта ни крепи – напомня го и тази книга

Роман от автор, който пише топло и човечно „Всички пътища водят към теб“ е история …