Начало / "Четящият човек" / „Мисия Лондон” излезе пак допълнена и украсена

„Мисия Лондон” излезе пак допълнена и украсена

В „Хеликон” вече е седмото ѝ издание

d1ebd2bfa3b1f448045793d0184bcf40

Романът на Алек Попов излиза за първи път през 2001-а с логото на „Звездан”. Тогава авторът е на 35. Едно от изданията на „Сиела” пък няколко години по-късно включва и диск с радиопиеса по книгата.

Факт е, че в началото единствено самият Алек Попов вярва в успеха на написаното. Донякъде конюктурата у нас спомага романът да бъде четен и препрочитан. В масов хит се превръща и след филмирането му през 2010-а под режисурата на Димитър Митовски.

Сега седмото издание е с корица от Дамян Дамянов, шрифтът по която силно напомня и за филма. Предишното пък използваше точно плаката на продукцията. Промени има и в текста, без авторът да уточнява какви точно са те.

1

Романът едва ли е и изгубил и от злободневността си – и ни пренася на територията на българската дипломатическа мисия в Лондон, където действията са чисто балкански, но вместо дебелашко, чувството за хумор е леко и елегантно. Точно това прави „Мисия Лондон” майсторска и задължителна за прочит.

Парадоксално обаче не „Мисия Лондон”, а сборникът с разкази „Ниво за напреднали” кара критиката да забележи писателя. Точно за него Алек Попов получава първата си сериозна награда – „Хеликон” през 2002-а.

Лира.бг по материали от интернет

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

22

Деница Дилова: Излишната информация може да ти скапе изцяло творческия път

Нов роман от авторката, която умее да играе с читателя, в най-хубавия, литературен смисъл на думата …