Начало / "Четящият човек" / „Мисия Лондон” излезе пак допълнена и украсена

„Мисия Лондон” излезе пак допълнена и украсена

В „Хеликон” вече е седмото ѝ издание

d1ebd2bfa3b1f448045793d0184bcf40

Романът на Алек Попов излиза за първи път през 2001-а с логото на „Звездан”. Тогава авторът е на 35. Едно от изданията на „Сиела” пък няколко години по-късно включва и диск с радиопиеса по книгата.

Факт е, че в началото единствено самият Алек Попов вярва в успеха на написаното. Донякъде конюктурата у нас спомага романът да бъде четен и препрочитан. В масов хит се превръща и след филмирането му през 2010-а под режисурата на Димитър Митовски.

Сега седмото издание е с корица от Дамян Дамянов, шрифтът по която силно напомня и за филма. Предишното пък използваше точно плаката на продукцията. Промени има и в текста, без авторът да уточнява какви точно са те.

1

Романът едва ли е и изгубил и от злободневността си – и ни пренася на територията на българската дипломатическа мисия в Лондон, където действията са чисто балкански, но вместо дебелашко, чувството за хумор е леко и елегантно. Точно това прави „Мисия Лондон” майсторска и задължителна за прочит.

Парадоксално обаче не „Мисия Лондон”, а сборникът с разкази „Ниво за напреднали” кара критиката да забележи писателя. Точно за него Алек Попов получава първата си сериозна награда – „Хеликон” през 2002-а.

Лира.бг по материали от интернет

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

noc

Читателски гнезда разкриват непозната София

Нощта на литературата ще насочи погледите ни към малко известни места Всяко нейно издание осветлява …