Начало / Читателски дневник / Четенето за мисълта е като спорта за тялото

Четенето за мисълта е като спорта за тялото

10 факта, над които си струва да се замислим

Image-by-Jenny-Lee-Silver-700x394

  1. Понижава стреса – безспорно, книгите го умеят. Най-малкото, те отвличат мисълта от проблемното всекидневие, като по този начин успяваме да забравим тревогите. Понякога това се оказва наистина ценно, защото благодарение на миговете с книга намираме разрешение на проблеми, които иначе само ни безпокоят.
  2. Подобрява умението да анализираме – книгите обръщат погледа ни към детайли, които често пропускаме във всекидневието. Така те ни дават възможност за преоценка на ситуацията, в която сме. Сменим ли погледа пък, често виждаме парченцето от пъзела, което дотогава сме пропускали.
  3. Понижава кръвното – звучи лековато, но точно книгите са в състояние да ни успокоят и така да се върнем в зоната си на комфорт. Съответно, и работата на целия организъм се променя, а в резултат нищо чудно да се нормализира стойността на кръвното налягане.
  4. Подобрява паметта – тук основно е, че когато четем, свързваме в една нишка сложни взаимоотношения и различни по характер герои. Мозъкът подрежда информацията и по този начин прочетеното подобрява краткосрочната памет. Така се подобрява способността ни да помним.
  5. Подобрява самочувствието – колкото повече четем, толкова повече се обогатява и речникът ни. Така се изразяваме по-леко, което подобрява и самочувствието ни. Така и другите ни забелязват по-добре. Просто ползите са комплексни!
  6. Разширява хоризонтите ни – четенето помага да видим много повече от света, в който живеем. По правило именно книгите са базата да имаме добра ориентация за всичко случващо се. В наше време книгите са много по-достоверен източник например от сайтовете, пълни с факти за какво ли не.
  7. Предпазва от Алцхаймерова болест – много студии го доказват, затова е важно мозъкът да е в добра форма. Душевното здраве прави по-здраво и тялото, това е положението!
  8. Помага да сме по-концентрирани – в днешно време е разпространено това да се занимаваме с много неща наведнъж, което постепенно оказва влияние върху мозъка и нарушава способността му да се концентрира. Редовното четене възвръща тази негова способност и ни помага да сме по-успешни в работата.
  9. Хубаво забавление е – благодарение на книгите може да си почиваме, заедно с това да пътуваме, да срещаме нови хора… пък и имаме теми за разговор, когато после се видим с приятелите. Дори в нашето време книгите остават феномен, който ражда прекрасни теми за разговор!
  10. Позволява ни да пишем по-добре – точно така, в епохата на социалните мрежи книгите помагат да се изразяваме по-богато, а с това да съграждаме по-богат и любопитен образ пред познати и непознати. Книгите могат да ни помогнат за реализацията, това е ясно!
10 ползи от четенето според dobrenoviny.sk

Прочетете още

417425075_10221747804358960_5336614493472909518_n

Четящите хора са по-търпеливи и с голяма воля

Книгите ни носят основни умения в живота Да обичаш книгите – едва ли може да …