Начало / "Четящият човек" / Типология на четящите – кратък наръчник, в който сте и вие

Типология на четящите – кратък наръчник, в който сте и вие

Определете сами своята… диагноза

read-1342499_1280

Книгите са голямо изкушение и навлязат ли веднъж в живота ни… трудно се отказваме от тях. Така постепенно четящият човек придобива черти, които се откриват мъчно в характера на обикновения нечетящ. Типовете читатели са различни, което обаче в никакъв случай не означава, че в различните етапи от живота си не можем и ние да преминаваме от едно състояние в друго.

Ето ги сега шестте основни профила – диагностицирайте сами себе си като читател

Полигамен читател

Няма никакви предразсъдъци – чете по няколко книги наведнъж, при това от различни жанрове. Съвсем нормално е на нощното му шкафче да са струпани бизнес наръчник, романтична история и книга с християнски поучения. Интересното е, че много ясно различава действието в отделните книги и сюжетите им не предизвикват каша в главата му. Пък и с удоволствие обича да се връща към прочетеното… Така че това е направо майсторски профил!

Моногамен читател

Той е по-скоро традиционалист – и също заслужава уважението ни! Избира дълго и внимателно книга, като не я пуска, докато не стигне последната страница. Този тип читатели са интересни и с това, че много трудно се отказват от дадено заглавие, защото им е скучно или не изпълнява очакванията им. Просто четенето за тях е въпрос на принципи и философия.

Екстровертен читател

Чете, без да подбира много-много, вярва на всякакви препоръки, така че въобще не го притеснява например това, че жанрът е нов или пък авторът – непознат. А после дълго и с жар убеждава другите, че това е най-хубавата книга, която е чел през живота си.

Интровертен читател

Той пък е обратното на екстровертния, верен е на един-единствен жанр, чете бавно и с наслада, дълго размишлява над случващото се по страниците. Отнема му дълго време, докато се реши да прочете нещо непознато. Предпочита да остави оценката си за прочетеното единствено за себе си.

Алтруистичен читател

Особен тип четящ човек, който е в течение на абсолютно всичко, което се случва на книжния пазар, така че е готов с препоръка за дадена книга, дори да е видял само корицата ѝ. Семейството и приятелите му са непрекъснато осведомявани какво е видял в книжарницата – нищо, че не си го е купил или пък че дори няма намерение да го прочете.

Невротичен читател

Книгите често го нервират – спори ожесточено с авторите и с наслада търси дребни разминавания в сюжета, за които после разказва на всички. Като му доскучае една книга, прескача страници или чете по диагонал. Способен е също така да реши, че вече знае какво ще се случи до края, така че не си губи времето и преминава към нова книга.

books-1204029_1280

Накрая си заслужава да отбележим, че има и някои смесени типове читатели – например моногамен интроверт. Други пък откриват по нещо от себе си в повече типове – да речем, хем са полигамни, хем екстраверти, в същото време алтруистични читатели. Срещат се и още по-особени типове – да речем полигамен читател, който вечно губи книгите си и затова започва нова… Най-странният, който трудно може да бъде включен в някоя от тези групи, е онзи читател, който чете само инструкции за употреба и етикети, както и рекламни брошури на големите вериги. Но за него ще си поговорим друг път!

Текст: Краси Проданов
Снимки: Yerson RetamalLubos Houska и Angel Hernandez за Pixabay

Прочетете още

tulip-5162445_1280

Рождените дни на най-обичаните литературни герои

Повод са за празненство или пък… препрочитане на някоя книга Родени във въображението на писател, …