Начало / България / Книгите също ще са с 9% ДДС

Книгите също ще са с 9% ДДС

Управляващите обявиха промяната изненадващо

2020-05-13_07-44-03_338

Дебатите в обществото се съсредоточиха напоследък главно върху туризма – затова за мнозина намаляването на ставката и при книгите прозвуча изненадващо. „Отдавна го обмисляме това, сега имаме възможност да го направим с един законопроект”, поясни министър-председателят Борисов. Решението е политическо, добави още той, без да уточни какво точно има предвид.

Според изчисленията бюджетът ще се лиши годишно от 12-13 млн. лв. заради намалените приходи от страна на книгоиздателите. Намаленото ДДС при книгите ще е постоянно – за разлика от мярката в ресторантьорския сектор, за която се предвижда да е временна.

Подобен ход по отношение на книгите е предлаган и преди, но без резултат. Диференцираната ставка ще бъде заложена в бюджета за 2021 г.

Новината предизвика и много реакции. От Асоциация „Българска книга” например изтъкнаха, че намаляването на ДДС ще е от решаващо значение за възстановяване на сектора. „От началото на кризата до момента извънредни мерки в подкрепа на книгоиздаването не са взети в България – казва се в отворено писмо, публикувано след обявяване на новината. – Радваме се, че намаляването на ДДС върху книгата ще е първа стъпка, която да подпомогне книгоиздателския бранш и четенето в кризата.

Преди броени дни пак от асоциацията заявиха, че 95% от книгоиздателския бизнес не функционира по време на извънредното положение. Издателят Манол Пейков пък предложи издателствата да се преименуват като ресторанти и заведения, че да не ги подмине някоя от облекчаващите бизнеса мерки.

Предстои предложението да бъде гласувано в пленарната зала.

Лира.бг по материали от интернет

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

210203131619-restricted-02-jeff-bezos-career-unf-1024x708

Книгите са най-атрактивната онлайн стока според Джеф Безос

„Амазон“ е това, което е, благодарение на тях Най-големият онлайн магазин в света от дълго …