Непознати детски творби на Яна Язова са събрани в „Таралеж се жени”

| 0 Коментари

Нова книга на трагично загиналата талантлива българска писателска Яна Язова излезе на книжния пазар.  „Таралеж се жени”  съдържа непознати от десетилетия текстове за малчугани, засягащи теми като героизма и вярата в Бог. Книгата е публикувана с клеймото на „Изток-Запад” и е посветена на 100-годишнината от рождението на Язова.

Макар и за деца, издаването на тези творби до голяма степен бива възпрепятствано по време на социализма, тъй като в тях Язова засяга теми като героизма, вярата в Бог и др. недопустими по това време идеи. „Таралеж се жени” е богата на илюстрации книга, а във втория й раздел (освен стихове за известни български личности) има и интересни, образователни примери, обясняващи как едно дете би могло да нарисува бързо и лесно всяка от тези личности.

Творби са писани в периода 1937-1943 г., които до този момент не са издавани в книга. Изключение правят само разказите, включени в сборника „Герой” и книжката „Лица в черти, във стихове и колелца”, които излизат едновременно през 1941 г.

Люба Ганчева, по-известна днес като Яна Язова (1912-1974), е една от най-обсъжданите личности в българската литературна история. Едни я харесват, други – не, а трети я смятат за велика, но независимо от всичките „за” и „против” едно е сигурно: името й заслужава да се помни. Язова написва първото си стихотворение, когато е едва на седем години. В периода 1930-1944 г. тя е на върха на своята слава и е постоянен обект на внимание от страна на пресата. След 9-ти септември 1944 г. тя отказва да вземе участие в новия, продиктуван от режима ред и изчезва от списъка на литературните творци. След заличаването на името на Язова от родния литературен пейзаж тя е принудена да живее и работи в изолация. Нейните творби остават неиздадени до края на 80-те години на миналия век – в периода 1987-1989 г. излиза посмъртно трилогията й „Балкани” – романите „Левски”, „Бенковски” и „Шипка”.

„Таралеж се жени“ тук

Книгите на Яна Язова тук


Все още няма коментари.

Коментари