Начало / Читатели / Мога ли да съм една от „Седем жени”?

Мога ли да съм една от „Седем жени”?

Людмила ЕЛЕНКОВА, „Радио Хеликон“

Новата книга на Иво Сиромахов е по книжарниците. Заглавието й е „7 жени”.  В случай  че се чудите към кого да насочите гнева си, вече имате отдушник. Ако сте пуснали грешната бюлетина и политиците ви не стават, ако слепешката сте сложили подписа си под оня документ, дето в „радост и мъка” ви е вързал за цял живот, сега е моментът. Да видите нещата от друга страна, далече от нашата.

Копнея да съм на мястото на една от седемте жени на господин Сиромахов. Защото ще ме измъкне от мизерията с първия полет към Германия. Готова съм да си заровя дипломата и вкорененото достойнство на българка, мятаща се от скалите при първия намек за честта й, само да седнем  двамата с него в кухнята на Ангела Меркел. Ще й слугувам докато пържи мекици. Ще обсъждаме как е саниран Райхстагът, попивайки духа на обединена Европа.

После в Брюксел. Хубаво е да имаш до себе си мъж, който държи на роднинските връзки. Не знаех, че с Жан-Клод Юнкер са братовчеди. Кога иначе ще вляза в Европейския парламент,  да слушам пламенната реч на Иво Сиромахов в защита на кривите краставици! Той уважава всичко произведено в България, нищо че прекоси половината свят с чужд емоционален багаж  –  германска ярмомелка, подарък  за леля му Гинче. Проявявам разбиране, ще носим товара си заедно, да не би дисагите на Бай Ганю по-миналия век да са били леки?

Русия май ще ни е временна спирка, защото там според  другаря Путин човешкият живот струва колкото една машина. И ако нея можеш да преобразиш, така че от фураж да преработва водка,  Сиромахов не можеш.

Героизмът в мирно време му приляга само на футболния терен. Доказа го с отбора  на „Челси”. Не съм меркантилна, но уважавам мъже които си знаят цената. Сигурно затова пита всеки, колко му плащат.

В Китай бих се чувствала  у дома си – неловкото  усещане за древност, същите стоки като на нашия пазар, познатата миризма на китайски ресторант. Е, културните различия са пренебрежими,  важно е да гледаш философски на нещата. И тогава ще стигнеш до извода, че Китайската стена е просто един дувар, върху който можеш да напишеш на кирилица най-ярката трибуквена българска дума. Възхитих се на смелостта на Иво и мислено му благодарих, че не заби там и трибагреника ни.

Междузвездните войни не са ми по вкуса. Гарантирано,  ярмомелката на леля Гинче става за космически кораб. От високо се пада най- лесно, но с удоволствие ще отида и на Луната с господин Сиромахов, а после ще оцелея в пустинята. Обединените арабски емирства и членовете на ОПЕК сигурно ще видят в негово лице експерт по  цените на петрола, а аз виждам единствено сериозна конкуренция сред  толкова много жени.

Близка до сърцето ми, естествено, е и Македония. Дето и паметниците разказват, че  чуждото е наше, а нашето – чуждо. Благодарение на Сиромахов най- сетне прозрях – на Балканите  всички са маскари, освен тези, които са ни роднини.

Защо да се връщаме обратно в България? За да погребем ярмомелката на леля Гинче заедно със самата нея, да я побием като флаг на националната ни гордост, да седнем в лехата на глухонямата си за всичко напоследък същност и да копаем диво, настървено и до безпаметност. Не седем жени, седем живота няма да му стигнат на българина за да преодолее себе си, без да даде жертва след нечия любов.

На някои може и да им е смешно, на други ще им се доплаче.

Свързани заглавия

„7 жени“ от Иво Сиромахов (анотация, откъс и видео)

Иво Сиромахов отново представя новата си книга с национално турне (видео)

Иво Сиромахов: Всяка голяма любов рано или късно потъва

Забравихте ли вече Валери Петров?

Пет смешни книги

Три яки български книги

Иво Сиромахов: Пълна дивотия е, че в учебната програма няма хумористична литература

Иво Сиромахов благодари на Слави Бинев, Вежди Рашидов и Бойко Борисов за книгите си

Да четеш живота на другите

Иво Сиромахов: Ако искаме да избягаме от сиромашията, първо трябва да променим манталитета си

Иво Сиромахов е любимият съвременен български автор на пловдивчани

Иво Сиромахов ще отговаря на въпроси на читатели във „Фейсбук“

Утре пловдивчани посочват любимия си съвременен български автор

Иво Сиромахов представя „Моят таен любовен живот“ с национално турне

„Моят таен любовен живот“ от Иво Сиромахов (анотация и откъс)

Иво Сиромахов: Часовете по литература са часове по скука

Иво Сиромахов: Писането на книги е диалог, а не проповед

„7 жени“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

uvodni

Галина Танева: Пиша за красотата и колорита на селата в Сакар планина

Преданията и легендите заживяват в книгите ѝ Родолюбиви и истински – с тези думи може да …

Един коментар

  1. Валери Станков

    Жалка поръчкова и подлизурска статия за едно недоносено нищо, точно така, не нещо, а нищо, което е сбирщина от изстъркани стари вицове, клишета и овехтели лафове, употребени ни в клин, ни в ръкав от още по-жалък чалгосписател, Срамота е да се използват медиите за пропаганда на нескопосаното бръщолевене на един самофинансиращ се графоман!