Начало / Интервюта / Иво Сиромахов: Ако искаме да избягаме от сиромашията, първо трябва да променим манталитета си

Иво Сиромахов: Ако искаме да избягаме от сиромашията, първо трябва да променим манталитета си

Иво Сиромахов направи необичаен старт на националното турне, в което ще представи новата си книга „Моят таен любовен живот“. Вчера, 17 октомври, той се срещна виртуално и физически със свои читатели в столичната книжарница „Хеликон-Витоша“. Срещата във „Фейсбук“ изправи писателя пред много предизвикателни въпроси от страна на феновете му. Ето и разговорът:

Svetoslava Krasteva:  Привет! Искам да питам какво означава за вас своеобразната „титла“ любим автор на Пловдив, която спечелихте и Скарлет Йохансон ли е прототипът на вашата Скарлет? Мерси!

Иво Сиромахов: Изключително щастлив съм от тази титла, защото ми е дадена не от жури, а от народа. Оказва се, че не само аз обичам Пловдив, но и Пловдив ме обича. Както е казал поетът: „Стига ми тая награда!“ По въпроса дали Скарлет е Скарлет Йохансон ще замълча като истински джентълмен. Все пак жената е семейна.

Пресиян Малчев: Здравейте! Коя е последната книга, която прочетохте и дали Ви хареса? Поздрави!

Росен Куманов:  Кой беше първият човек, на когото даде автограф днес?

Иво Сиромахов: Здравейте, г-н Малчев, последната книга, която прочетох беше „Вечерята“ на Херман Кох. Това е всъщност първата книга от холандски автор, която съм чел. Бях разтърсен от този роман, много е въздействащ. Препоръчвам горещо.

Иво Сиромахов:  Първият човек, на когото дадох автограф днес, е Росен. Но му обърках името и я надписах за Йордан.

Marina Teofarova Brum: Сборникът „Очила“ съдържа 20 разказа за любовта, сънищата, несбъднатите мечти и прекършените илюзии.“ … Коя е несбъднатата мечта на Иво Сиромахов?

Иво Сиромахов:  Имам много несбъднати мечти и съм щастлив, че е така. Няма нищо по-тъжно от човек, който е сбъднал всичките си мечти. Тогава за какво ще мечтае?…  Може би най-голямата ми мечта е да виждам повече усмихнати хора около себе си.

Mladen Malchev: Здравейте, господин Сиромахов! Искам да Ви попитам бихте ли влезли в политиката и ако да, кое е първото нещо, което бихте променили в държавата? Поздрави!

Иво Сиромахов:  Г-н Малчев, аз съм доста активен политически и винаги съм заявявал открито позицията си. Така че мисля, че съм вътре в политиката. Ако имате предвид дали бих влязъл в парламента – не. Не мога да си представя по-ужасна участ от това да ми се налага да споря с хора като Бареков, Волен, Цецка Цачева и Мая Манолова.

Стоян Грамов: Господин Сиромахов, ще имаме ли честта да се запознаем със Скарлет утре (днес – б.ред.) в „Хеликон Бургас“?

Иво Сиромахов:  Г-н Грамов, много се надявах да мога да взема и Скарлет с мен на националното литературно турне. Звънях й да я поканя, но тя ми е сърдита и не си вдига телефона.

ЕЛИ АЛЕКСИЕВА: Иво,доведи тогава Мимката – тя дано ти вдигне???А???

Иво Сиромахов:  Ели, Мимката е моят най-страшен кошмар. Изобщо не искам да се сещам за нея, камо ли да я водя някъде. Хич да не я видя!

Phoenix Daemn:  Какво се случва с актьорската ви кариера г-н Сиромахов? Младост 5 си беше направо 6.

Иво Сиромахов:   Ех, бъркате в раната ми Младост 5 е едно от най-щастливите преживявания в „артистичната“ ми кариера. Адски приятно ми беше да импровизирам с велик актьор като Краси Радков.

Elena Boychinova:  Здравейте, г-н Сиромахов. Кога ще свърши сиромашията – и духовната, и другата?

Иво Сиромахов:  Сиромашията свършва тогава, когато човек поиска да се освободи от нея. Но вместо това ние като че ли предпочитаме да свикнем с нея. Много тъжно е да говорим за „оцеляване“ а не за живеене. Да се чудим как да изкараме месеца, вместо да бъдем господари на съдбата си. Така че ако искаме да избягаме от сиромашията, първо трябва да променим манталитета си.

Phoenix Daemn: Повлияни ли са вашите творби от творчеството на г-н Трифонов?

Иво Сиромахов:  Вероятно са повлияни по някакъв начин. Но и неговите творби са повлияни от моето творчество Например творби като „Нема такава държава“.

Phoenix Daemn Коректно ли е от ваша страна г-н Сиромахов да прахосвате личното си време в умотворения?! Знайните и незнайни журналисти от жълтата преса скърбят поради оскъдната информация за личния ви живот!!!Проявете човечност…творете в личен план!!!

Иво Сиромахов:  Жълтата преса винаги е знаела за мен много повече, отколкото самият аз знам за себе си. Например – знаят, че съм уволнен, а аз още не съм разбрал. За щастие и касиерката на нашата фирма още не знае и продължава по навик да ми плаща заплатата. Жълтата преса първа разбра, че съм разведен, но за съжаление жена ми още не е разбрала и продължава да живее с мен. Само защото е неинформирана, завалийката.

Росен Куманов: Тъй като ми беше неловко да се въртя в книжарницата, докато се сетя за други въпроси, ще продължа тук: Кой ви е любимият съвременен писател?

Иво Сиромахов: Г-н Куманов, Росене. Аз съм доста четящ човек и имам не един, а много любими писатели. Сред тях са Уди Алън, Милорад Павич, Виктор Пелевин. Напоследък много чета биографична литература. Най-вълнуващата биография, която съм чел е „Открито“ на Андре Агаси.

Росен Куманов: Непременно ще отворя по нещо от тези автори, а евентуално и да прочета.

Иво Сиромахов: Е, то ще е грехота да отворите, пък да не прочетете.

Phoenix Daemn:  Г-н Сиромахов, знаете ли, че историята на вашето произведение поразително прилича на сценария на един турски филм „I luv you“ от 2012 г. където е пресъздадена историята на влюбена млада американка, която попада в малко кюрдско село … и се сблъсква с местните традиции и норми. Отделете време и вижте филма.

Иво Сиромахов:  Непременно ще го гледам. Надявам се, че филмът е с хепиенд, за разлика от моята книга.

Phoenix Daemn: Г-н Сиромахов докато не намерим лек срещу смъртта … няма такова животно като хепиенд… има хепи лайф в редки случаи.

Иво Сиромахов:  Зависи. В някои случаи и смъртта може да е хепиенд.

Hristo Topuzov:  Я кажете какъв ще бъде сценарият на политическата ситуация у нас!

Иво Сиромахов:  Г-н Топузов, в момента има няколко възможни сценария. Всичките са комедии, но с трагичен финал.

Boris Hristov: „10 неща, които всеки политик е казвал“?

Иво Сиромахов:  Не са 10 за съжаление, много повече са. И все глупости.

Hristo Topuzov:  Трагично правителство с нежелан край!

Hristo Topuzov: Ще ви четат ли на чужди езици! Тъпо ще е да ви питам, ама кой ще е езикът на който ваште песни най-добре ще се четат!

Иво Сиромахов:  Повечето от текстовете ми са свързани с българските нрави, така че вероятно ще са непреводими на чужд език.

Hristo Topuzov: Добре ще бъде да предадем българските нрави и другите, да видят какви ги ражда земята!

Peter Markov: Г-н Сиромахов, нищо не казвате за интимния си живот. А обещахте! Да не би да сте съботянин?

Иво Сиромахов: Г-н Марков, интимният ми живот е срамна история. Толкова е депресиращ и отчайващ, че ако ви разкажа за него, три дни ще плачете и ще се откажете завинаги от интимен живот. Трагедия!

Христинка Серафимова:  Кои са любимите Ви детски книги?

Иво Сиромахов:  Г-жо Серафимова, книгите, с които съм израсъл, са „Карлсон, който живее на покрива“, „Островът на съкровищата“, „Мечо Пух“, „Рудниците на цар Соломон“.

Иво Сиромахов:  Приятели жарки! Беше ми много приятно да отговарям на въпросите ви. От утре започва националното ми литературно турне. Надявам се да се видим и на живо с някои от вас. Утре в 18 часа ви очаквам в книжарница „Хеликон“ – Бургас. Желая ви приятна вечер!

Много въпроси дойдоха с малко закъснение и Иво Сиромахов не успя да отговори на тях. Феновете на сценариста-писател обаче могат да попитат „Тъжни клоуни ли са писателите, г-н Сиромахов?“, „ Какво според Вас са длъжни или би било добре да направят българите, живеещи в чужбина за България?“, „ А съгласен ли сте с католическата църква, че книги като Хари Потър са сатанични и провокират малките деца да крадат метлите на майките си и да се превръщат в опасни за обществото магьосници?“ и др. по време на националното му турне. Днес, в 18 часа той ще гостува в първия от 13-те града от турнето – Бургас.

 

Свързани заглавия:

Иво Сиромахов ще отговаря на въпроси на читатели във „Фейсбук“

Иво Сиромахов представя „Моят таен любовен живот“ с национално турне

„Моят таен любовен живот“ от Иво Сиромахов (анотация и откъс)

Иво Сиромахов: Часовете по литература са часове по скука

Иво Сиромахов: Писането на книги е диалог, а не проповед

„Моят таен любовен живот“ тук

Книгите на Иво Сиромахов тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …