Начало / Критика / Вечно зареденият телефон

Вечно зареденият телефон

Людмила Еленкова

ЛЮСИ Колонка(2)През шейсетте години в Италия едно момиченце не можело да заспи без приказка. Тогава баща му – счетоводител и търговски агент, пътувал из цялата страна и обещал на детето си, че където и да се намира, всяка вечер ще му разказва приказка по телефона. Историите, които той измислял, траели колкото стигнат парите за един разговор, но били толкова интересни, че дори служителките в централата зарязвали всички други обаждания, за да го слушат.

Така преди половин век започва книгата на Джани Родари, а приказките ѝ са „на линия“ до днес. Макар и вкопчени в умните си телефони, децата естествено вършат глупости, обичат чудеса, играят с абсурда. Затова харесват „Дворецът от сладолед“, „Разходката на един разсеян“, „Жената, която брояла кихавици“, „Страната с „не“ отпред“, „Носът на краля“, „Човекът, който искал да открадне Колизея“ и още много, близки до тях като емоция и стил. Някои са толкова щури и сюрреалистични, че човек кипва от нищото, преди да се разтопи от умиление или захласне от смях. Защото Джани Родари препраща към древногръцките митове, напомня Гогол и Андерсен, кореспондира с модерните сега терапевтични притчи, и най-важното, показва, че продължаваме да живеем така, сякаш никога няма да пораснем.

Ето например дворецът за чупене, от който, „онова, което останало да се крепи, общината го оставила на гражданите: те били свободни да правят с него каквото си искат. Тогава се появили господа с кожени чанти и очила с бифокални лещи — съдии, нотариуси, пълномощници — въоръжени с чукове. Те притичвали да бутнат някоя стена или да разрушат някое стълбище и удряли с такова удоволствие, че с всеки удар чувствали как се подмладяват“.

Актуално, нали! Следващият път, щом ви падне батерията, отворете „Приказки по телефона“! Книгата издържа на вечност.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

ЛЮСИ Колонка

Глътка класика за лятото

Людмила ЕЛЕНКОВА Ново издание на романа „Тортила флет“ от Стайнбек, в превод на големия български …