Начало / България / Иво Сиромахов благодари на Слави Бинев, Вежди Рашидов и Бойко Борисов за книгите си

Иво Сиромахов благодари на Слави Бинев, Вежди Рашидов и Бойко Борисов за книгите си

Иво Сиромахов обяви с ирония, че е благодарен за писателската си кариера на шефа на парламентарната комисия за култура и медии Слави Бинев, министъра на културата Вежди Рашидов и премиера Бойко Борисов. Това той направи при получаването на диплома за първата си номинация за наградата за нова българска проза „Хеликон“. Сценаристът бе отличен за романа си „Моя таен любовен живот“. Заедно с него в есенните номинации за ХІІІ издание на престижния приз попаднаха „Въртоп“ на Теодора Бургуджиева и „Разпоредителите на смута“ на Христо Караславов.

„Много съм развълнуван и изненадан от тази номинация. Развълнуван, защото това е най-авторитетната награда у нас, а съм изненадан, защото много рядко хумористична книга стига толкова напред в такива сериозни награди. Тази номинация показва, че журито, освен че разбира от литература, има и чувство за хумор. И тъй като е прието да се благодари на важни хора при подобни събития, аз също ще го направя. Благодаря на председателя на парламентарната комисия за култура и медии Слави Бинев, министъра на културата Вежди Рашидов и премиера Бойко Борисов. Това са много възпитани хора, изключителни ерудити, които осветляват пътя ни. Без тях нямаше да напиша нито ред“, каза Сиромахов на церемонията в столичната книжарница „Хеликон-България“.

„Иво Сиромахов е достоен и известен човек. Историите му в тази книга са преживяни от всички нас, но събрани на едно място оставят гадно чувство.  Тези неща трябва да се знаят”,  каза Юри Лазаров – член на журито на наградата .

Лазаров призна, че в историята на журито рядко се е случвало да има толкова единодушно мнение за попадането на някоя книга в 12-те, колкото за „Разпоредителите на смута“. Авторът – Христо Караславов, син на Слав Караславов, живее в Брюксел и не присъства на церемонията.

„За мен е изключителна чест, че журито постави в такава елитна компания, първата книга, която нашето издателство пусна на пазара. Благодаря им не само като на жури, но и като на читатели“, каза Бистра Георгиева от ИК „Президент“.

„Въртоп“ също е дебютен роман за авторката си Теодора Бургуджиева.

 „Писателката показва зряло умение на романист, вижда детайла и има чувство за мярка. Представила е много приятна и интересна история въпреки драматизма на сюжета“, каза за книгата друг член на журито – поетът Бойко Ламбовски.

Носителят на наградата „Хеликон“ за 2014 г. ще бъде обявен на специална церемония в столичната книжарница „Хеликон-Витоша“ на 11 декември от  18 часа.

Ето и останалите номинирани през тази година: „Влакът за Емаус” на Теодора Димова (Сиела), „Скептици” на Людмил Тодоров (Сиела) и „Портрет на поета като млад” на Недялко Славов (Хермес). „Боксьори и случайни минувачи” на Палми Ранчев („Жанет 45”), „Всички разкази са за теб” на Мирела Иванова („Прозорец”) и „При входа на морето” на Емилия Дворянова („Обсидиан”). „Една и съща нощ” на Христо Карастоянов, („Жанет 45”), „2 романа. Мравки с фенерчета. Слугинята” на Мариана Найдова („Леге Артис”) и „Натюрморт с мъже” на Любомир Николов („Сиела”).

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …