Начало / Интервюта / Режимът GAPS ще осигури добро здраве на децата ви

Режимът GAPS ще осигури добро здраве на децата ви

GAPS – синдром на храносмилателната система и психиката“ предизвиква нестихващ интерес и дълго не слиза от класациите на „Хеликон“ за най-продавани книги. Авторът Наташа Кембъл-Макбрайд е нутриционист – специалист по здравословно хранене към университета в Шефилд, Англия. Тя живее и работи там, след успешна практика в Русия като невролог и неврохирург. Лекарят даде специално интервю за Лира.бг. 

Госпожо Макбрайд, откъде идва названието GAPS?

GAPS означава Синдром на храносмилателната система и психиката (Gut and Psychology Syndrome) или Синдром на храносмилателната система и физиологията (Gut and Physiology Syndromе). На английски език и двете се съкращават като GAPS. Въведох този термин малко след 2000 г., за да обхвана всички проблеми, от които страдаха пациентите ми. Хората с GAPS развиват аномалии в чревната флора, поради което се нарушава нормалният процес на храносмилане и се отделят множество токсини. В същото време патогенните микроби увреждат чревните стени и ги правят порьозни и пропускливи. В резултат на това токсините проникват в кръвообращението и достигат до всички точки на тялото, предизвиквайки различни болести. Ако попаднат в мозъка, могат да доведат до психиатрични разстройства и обучителни затруднения при деца и възрастни. В белите дробове могат да причинят астма, всякакви белодробни заболявания и пр.

natasha-campbell-mcbrideОбяснете ни най-просто, как влияе състоянието на стомаха върху ума и психиката?

Човешкият мозък е физически орган, силно уязвим за токсините от храносмилателната система. При човек с GAPS тя излива цяла река от отровни вещества към него, които го задръстват и нарушават функциите му. Ако това се случи при малко дете, то може да развие аутизъм, хиперактивност, дислексия, диспраксия и други обучителни затруднения. При по-големите деца и възрастните реакцията е психично разстройство, като шизофрения, депресия, анорексия, наркотична зависимост, обсесивно-компулсивно разстройство, биполярно разстройство и др.

Това лечение ли е или диета? Може ли да се използва от здрав човек с цел отслабване?

Да! Хората напълняват от консумацията на преработени въглехидрати и други преработени храни. Майката Природа е създала човешкото тяло и му е осигурила тези, които са необходими в естествено състояние.

А разтворимото кафе, кубчетата бульони и често употребяваните гранулирани продукти?

Те са подложени на обработка с нагряване, химикали, високо налягане и други процеси, които ги увреждат. Режимът GAPS ги изключва. Той сам по себе си е високопитателен и спомага за нормализиране на храносмилането. Ето защо с негова помощ хората с наднормено тегло могат да отслабнат, а тези с поднормено – да напълнеят.

Прилича ли GAPS на друга популярна диета?

Всъщност не. Режимът може да бъде пригоден според индивидуалните потребности: с високо или ниско съдържание на въглехидрати, протеини или мазнини. Ключът е в способността на GAPS да нормализира чревната флора. В резултат на това организмът се възстановява от всички заболявания.

Съществува ли болест, при която режимът GAPS е противопоказан?gapscoverlast

Не бих го прилагала при ракови заболявания.

Как се отнася към ваксините?

Решаващият фактор е наличието или отсъствието на хранителни дефицити. Инфекциите могат да доведат до усложнения, някои от които изключително сериозни. Ако човек, бил той възрастен или дете, се храни добре и не страда от недоимък на витамини А, D, Е, К и В, нито на протеини и естествени мазнини, той няма да получи усложнения от морбили, заушка или друга инфекция. Режимът GAPS ще осигури добро здраве на децата ви.

Бихте ли посочили основната заблуда на родителите по отношение на детското хранене?

По целия свят децата получават твърде много захар, сладкиши и тестени изделия (бисквити, кейкове, хляб, макарони и др.). Те вредят на имунната система, мозъка, стомашно-чревния тракт и въобще на целия им организъм. Отразяват се неблагоприятно на интелекта, на способностите за учене и на поведението и причиняват редица здравословни проблеми. Препоръчително е родителите да готвят супи и месо, яйца или риба със зеленчуци и да предлагат на децата плодове и ядки между храненията.

Кажете ни любимата си рецепта.

Най-добрата храна е домашно приготвената супа. Сложете парче месо заедно с костите в тенджера (цяло пиле, голямо парче телешко, свинско или агнешко, риба), добавете вода и натурална сол и оставете да ври 3-4 часа. Прецедете бульона, добавете зеленчуци и оставете да ври още 20-ина минути. Свалете месото от костите и го поднесете като отделно ястие. Извадете костния мозък от костите и го добавете към супата. Така приготвена, тя ще подхрани целия ви организъм и ще се ви отрази целебно.

Въпросите зададе: Людмила Еленкова

Превод от английски: Ирина Манушева, изд.“Кибеа“

Прочетете още

201165_b

Всички калории са равни, но някои са по-равни от другите

Юлия ПЕТКОВА Конвенционалните диети се стремят към намаляване на телесната мазнина чрез ограничаване на калорийния …