Начало / Любопитно / Невъзможните диети – на книга и в чинията

Невъзможните диети – на книга и в чинията

Повечето режими опитват да излъжат неуспешно тялото

doodle-3505459_1280

75% от жените са спазвали поне веднъж диета, твърди едно проучване. Всъщност диетите са феномен, който далеч надхвърля това как изглеждаме или колко тежим. Те съчетават в себе си социална, икономическа и най-вече психологическа функция. Ражда се дори терминът diet kulture – култура на диетите и храненето, който подсказва, че сме стигнали толкова надалеч, та да смятаме, че грижите за здравето и добрата фигура ни правят морално по-добри от останалите.

Истински разцвет преживяват последните десетилетия

Но историята пази и някои твърде парадоксални примери – като този на Уилям Завоевателя, крал на Англия през 11. век, за когото се знае, че е спазвал строг хранителен режим. Когато напълнял на по-зряла възраст, той преминал на течна храна, само дето тя се състояла предимно от… алкохол. Това не помогнало, като според свидетелствата след смъртта му дори не успели да го натикат в ковчега.

Лорд Байрон също е допринесъл с нещо за развитието на диетичното хранене – много момичета и днес смятат, че ябълковият оцет е идеално средство за отслабване. Британският поет обаче го пиел с друга цел. Той смятал, че именно киселата течност му придава бледия вид на отчаян романтик, а точно това бил имиджът, с който го свързвала обществеността.

Брутална е диетата на иконата Мерилин Монро още няколко столетия по-късно. Тя предпочитала пържоли алангле. Горе-долу по същото време списание „Вог“ препоръчвало комбинацията от яйца и шампанско.

Сред диетите, на които сме подлагали и своите тела, може би неувяхваща е тази на Аткинс. Тя е първата, която препоръчва нисък прием на въглехидрати. Нашумява в началото на 70-те на миналия век, като самия доктор Робърт Аткинс натрупва баснословно състояние и успява да вмени чувство за вина на няколко поколения от това, че въобще се осмеляват да посегнат към хляб и тестени изделия.

В наше време се смята, че грижите за здравето и добрата фигура ни правят морално по-добри от останалите – това е т. нар. diet kulture

girl-846357_1280

Диетите вече са индустрия и маркетингов инструмент

В наши дни на практика са безброй. А и всичко, което обещава по-малко килограми, може да бъде продадено – независимо дали говорим за хранителни добавки, чудотворни билки или детоксикиращи чайове. Смята се, че през 2018 г. американците са похарчили 72 млн. долара за диети.

Има и любопитни примери в цялото многообразие от подходи към храненето. През 1995 г. например се ражда т. нар. интуитивно хранене, което на пръв поглед обещава истинска революция в диетите. Негови създателки са нутрициоложките Евелин Трибол и Елиз Реш. Двете съзират проблем именно във възникналата култура на диетите, т.е. в обсебващото желание да се изградят правила за хранене, които обаче са невъзможни за дълга употреба. По този начин диетите, казват Евелин и Елиз, препрограмират естествените ни вкусове и поставят акцент единствено върху самото им поддържане.

Научните изследвания показват, че двете американки са прави – редица студии обръщат внимание, че непрекъснатата игра на килограмите заради диетите е много по-опасна, отколкото самото затлъстяване. На всичко отгоре именно диетите ни карат да лепим етикети на храните – едни се превръщат в добри, други са „лоши“. Като се храним непрекъснато според нечии правила, ние ограничаваме себе си и си поставяме изкуствени граници. Интуитивното хранене идва, за да ги разруши.

Диетите препрограмират естествените ни вкусове и поставят акцент единствено върху самото им поддържане – според изследвания това е опасно

vegetable-skewer-3317060_1280

Появяват се стотици книги за интуитивното хранене

Британската нутрициоложка Рене Макгрегър дори прави следваща крачка, като коригира наименованието на системата на „инстинктивно хранене“. А това означава, че всички диети, до една, са просто излишни!

Културата на диетите обаче си е тук, като използва умело всяка наша несигурност. Добави се и изискването храната да има етичен произход. Най-предпочитани сега са локалните продукти, както и такива, които не са преминали химическа обработка. Акцентът дори не е толкова върху килограмите – ефектът ще дойде сам, щом приемаме „добра“ храна.

А в епохата на инстаграм е важно и още нещо – храната да изглежда добре. Така че сега диетите имат ново измерение – резултатът от тях трябва да са щастливи хора, които приемат единствено красива храна. Върви и обратното – красиви хора похапват щастлива храна.

Всичко това идва не да ни откаже по пътя към добрата фигура и самочувствие, а по-скоро да ни подскаже, че универсално средство за постигането им няма – и такова не са дори най-нашумелите хранителни режими, пропагандирани от инфлуенсърки с милиони почитатели. А и специалистите предупреждават, че целоживотните диети най-често съсипват метаболизма, натоварват излишно надбъбречните жлези, причиняват проблеми с храносмилането. Още повече че започнем ли диета, нивото на стрес се увеличава многократно. Провалът често означава тъга, депресия, рязка смяна на настроенията. Все неща, които трудно може да оправдаем с факта, че искаме да се отървем от някой и друг килограм.

За диетите откровено: Краси Проданов
Снимки и илюстрации: Silvia, -Rita-👩‍🍳 und 📷 mit ❤, pencil parker и Jill Wellington за Pixabay

Прочетете още

girl-8679781280

Книги за нечетящи хора

Скъпи нечитатели, този списък е специално за вас 23 април е млад празник, който обаче …