Начало / Любопитно / Невъзможните диети – на книга и в чинията

Невъзможните диети – на книга и в чинията

Повечето режими опитват да излъжат неуспешно тялото

doodle-3505459_1280

75% от жените са спазвали поне веднъж диета, твърди едно проучване. Всъщност диетите са феномен, който далеч надхвърля това как изглеждаме или колко тежим. Те съчетават в себе си социална, икономическа и най-вече психологическа функция. Ражда се дори терминът diet kulture – култура на диетите и храненето, който подсказва, че сме стигнали толкова надалеч, та да смятаме, че грижите за здравето и добрата фигура ни правят морално по-добри от останалите.

Истински разцвет преживяват последните десетилетия

Но историята пази и някои твърде парадоксални примери – като този на Уилям Завоевателя, крал на Англия през 11. век, за когото се знае, че е спазвал строг хранителен режим. Когато напълнял на по-зряла възраст, той преминал на течна храна, само дето тя се състояла предимно от… алкохол. Това не помогнало, като според свидетелствата след смъртта му дори не успели да го натикат в ковчега.

Лорд Байрон също е допринесъл с нещо за развитието на диетичното хранене – много момичета и днес смятат, че ябълковият оцет е идеално средство за отслабване. Британският поет обаче го пиел с друга цел. Той смятал, че именно киселата течност му придава бледия вид на отчаян романтик, а точно това бил имиджът, с който го свързвала обществеността.

Брутална е диетата на иконата Мерилин Монро още няколко столетия по-късно. Тя предпочитала пържоли алангле. Горе-долу по същото време списание „Вог“ препоръчвало комбинацията от яйца и шампанско.

Сред диетите, на които сме подлагали и своите тела, може би неувяхваща е тази на Аткинс. Тя е първата, която препоръчва нисък прием на въглехидрати. Нашумява в началото на 70-те на миналия век, като самия доктор Робърт Аткинс натрупва баснословно състояние и успява да вмени чувство за вина на няколко поколения от това, че въобще се осмеляват да посегнат към хляб и тестени изделия.

В наше време се смята, че грижите за здравето и добрата фигура ни правят морално по-добри от останалите – това е т. нар. diet kulture

girl-846357_1280

Диетите вече са индустрия и маркетингов инструмент

В наши дни на практика са безброй. А и всичко, което обещава по-малко килограми, може да бъде продадено – независимо дали говорим за хранителни добавки, чудотворни билки или детоксикиращи чайове. Смята се, че през 2018 г. американците са похарчили 72 млн. долара за диети.

Има и любопитни примери в цялото многообразие от подходи към храненето. През 1995 г. например се ражда т. нар. интуитивно хранене, което на пръв поглед обещава истинска революция в диетите. Негови създателки са нутрициоложките Евелин Трибол и Елиз Реш. Двете съзират проблем именно във възникналата култура на диетите, т.е. в обсебващото желание да се изградят правила за хранене, които обаче са невъзможни за дълга употреба. По този начин диетите, казват Евелин и Елиз, препрограмират естествените ни вкусове и поставят акцент единствено върху самото им поддържане.

Научните изследвания показват, че двете американки са прави – редица студии обръщат внимание, че непрекъснатата игра на килограмите заради диетите е много по-опасна, отколкото самото затлъстяване. На всичко отгоре именно диетите ни карат да лепим етикети на храните – едни се превръщат в добри, други са „лоши“. Като се храним непрекъснато според нечии правила, ние ограничаваме себе си и си поставяме изкуствени граници. Интуитивното хранене идва, за да ги разруши.

Диетите препрограмират естествените ни вкусове и поставят акцент единствено върху самото им поддържане – според изследвания това е опасно

vegetable-skewer-3317060_1280

Появяват се стотици книги за интуитивното хранене

Британската нутрициоложка Рене Макгрегър дори прави следваща крачка, като коригира наименованието на системата на „инстинктивно хранене“. А това означава, че всички диети, до една, са просто излишни!

Културата на диетите обаче си е тук, като използва умело всяка наша несигурност. Добави се и изискването храната да има етичен произход. Най-предпочитани сега са локалните продукти, както и такива, които не са преминали химическа обработка. Акцентът дори не е толкова върху килограмите – ефектът ще дойде сам, щом приемаме „добра“ храна.

А в епохата на инстаграм е важно и още нещо – храната да изглежда добре. Така че сега диетите имат ново измерение – резултатът от тях трябва да са щастливи хора, които приемат единствено красива храна. Върви и обратното – красиви хора похапват щастлива храна.

Всичко това идва не да ни откаже по пътя към добрата фигура и самочувствие, а по-скоро да ни подскаже, че универсално средство за постигането им няма – и такова не са дори най-нашумелите хранителни режими, пропагандирани от инфлуенсърки с милиони почитатели. А и специалистите предупреждават, че целоживотните диети най-често съсипват метаболизма, натоварват излишно надбъбречните жлези, причиняват проблеми с храносмилането. Още повече че започнем ли диета, нивото на стрес се увеличава многократно. Провалът често означава тъга, депресия, рязка смяна на настроенията. Все неща, които трудно може да оправдаем с факта, че искаме да се отървем от някой и друг килограм.

За диетите откровено: Краси Проданов
Снимки и илюстрации: Silvia, -Rita-👩🍳 und 📷 mit ❤, pencil parker и Jill Wellington за Pixabay

Прочетете още

249154_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (24 март – 30 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Пряка заплаха от Дейвид Балдачи 2. Майките от Теодора Димова 3. Приятелят от Фрида …

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
"Четящият човек"
Автори
Без категория
България
Други
Интервюта
Класации
Класации "Ню Йорк Таймс"
Класации "Хеликон"
Колонката на...
Критика
Любопитно
Нови книги
Откъси
Ревюта
Свят
Събития
Читатели
Читателски дневник

Повече...