На фокус
Начало / Критика / Герои, които ще ми липсват

Герои, които ще ми липсват

Любина Йорданова, Хеликон Русе

172710_b„Брулени хълмове” е едно от най-известните и значими произведения в английската литература. След прочита на „Гордост и предразсъдъци”, „Север и юг” и „Джейн Еър”, дело на сестра ù Шарлот, очаквах единственият роман на Емили Бронте да носи същото очарование и романтичност. Уви!
В центъра на историята са взаимоотношенията между двата рода Ърншоу, населяващи „Брулени хълмове”, и Линтон, населяващи „Тръшкрос Грейндж“.
Повествованието се води от икономката Нели Дийн, която разказва на новия наемател Локууд за живота на Катлийн, осиновения Хийтклиф, Едгар, Хиндли, Изабела, Хертън, младата Кати и младия Хийтклиф. Разказ, който обхваща събитията и взаимоотношенията през последните 30 години между двете съседски имения. Времена на детски щуротии, приятелства, дълбоки страсти, предателства, злоба, отмъщение, смърт, болка, раждания и изкупление.
Четях редовете на романа настървено и с интерес, изпълнена и с досада от глезлата Катрин Ърншоу, която, само заради доброто обществено реноме, не се омъжва за голямата си любов Хийтклиф, а за благопристойния Едгар Линтон. Тази измяна бележи последвалите случки. Хийтклиф заминава далеч и се връща заможен след три години.
Той се сдобива с „Брулени хълмове”, движен от гняв и омраза, като използва дълговете на пропилия се Хиндли.
Хийтклиф обаче губи най-ценното нещо в живота си и това го прави изключително жесток човек. Сърцето му закоравява, отдавайки се на пълното унищожение на хората, които пряко или косвено са свързани с раздялата му с Катлийн Ърншоу. Тяхната дълбока и неосъществена любов се превръща в ураган, който помита всичко по пътя си.
В края на книгата младите Хертън и Кати ми бяха по-симпатични, смели и разумни от родителите си. Те успяват да отворят сърцата си един за друг, въпреки обстоятелствата. Моментът на тяхната трансформация е истинско откровение. Докато Катлийн и Хийтклиф, съзнаващи бурните си чувства, не успяват да ги съхранят, а ги превръщат в разрушителна сила.
Мрачна и загадъчна книга, която ме плени безвъзвратно, въпреки че героите са крайни, разглезени и отмъстителни. Емили Бронте е невероятна разказвачка, която толкова поетично и пълнокръвно е успяла да опише техните характери и живот, пълен с пороци, лицемерие и малодушие, че на последната страница осъзнах колко много ще ми липсват те.

 

Прочетете още

dve

Имената на седмицата – честваме Шарлот Бронте и Петя Дубарова

163 години делят рождените им дни Има обаче и нещо общо между тях – и …