Начало / България / До дни у нас излиза „Странност на ума“ от Орхан Памук

До дни у нас излиза „Странност на ума“ от Орхан Памук

До дни на българския книжен пазар ще се появи последният роман от нобеловия лауреат Оран Памук „Странност на ума“. Авторът на „Името ми е Червен“ и куп други шедьоври на турската литература работи шест години върху тази си книга. Той разказва историята на продавача на боза Мевлют, жената, на която той пише любовни писма в продължение на три години и техния живот в Истанбул.

Едва дванайсетгодишен, Мевлют напуска родното си село и се озовава сред шеметната пъстрота на огромния град. Сред чезнещия в миналото стар град и светкавично издигащата се модерна метрополия се вие житейският път на Мевлют. Съпроводен от необичайните развития на една голяма любов, той си остава скромен продавач на боза, замечтан наблюдател на трескавите амбиции на света около себе си. Неговата лична история се разгръща на фона на ключови моменти от най-новата турска история като политически сблъсъци и военни преврати, които оформят съвременното лице на страната.

Мевлют винаги се е питал какво точно го отличава от всички останали, откъде идва неговата „странност на ума”. Религия, политика, пари – фокусите на човешките желания и мисъл – са основа на събитията, прелитащи покрай Мевлют, насочил собствените си търсения по-скоро дълбоко навътре себе си, отколкото навън.

Какво има по-голямо значение: това, което желаем или това, което ни е подготвила съдбата? Дали решенията ни определят ще бъдем ли щастливи или не, или тези неща зависят от обстоятелства извън нашия контрол? Романът „Странност на ума” се опитва да отговори на тези въпроси, докато обрисува панорамна картина на противоречията между градския и семейния живот, засягайки и вечно актуалната тема за мястото на турската жена в модерния свят.

Книгата е едновременно съвременна сага, разказана с колоритните гласове на многобройни герои, пъстра картина на житейските съдби на хората, променили облика на Истанбул през последните петдесет години, и хипнотичен разказ за духовни търсения и копнежи.

Свързани заглавия

Орхан Памук: Демокрацията е задушена за сметка на обогатяването

Турската преса обяви Елиф Шафак и Орхан Памук за подставени лица на Запада

Орхан Памук, Елиф Шафак и други известни писатели подкрепиха призив на ПЕН клуба срещу забраната на „Туитър” в Турция

Новата книга на Орхан Памук излиза през първата половина на 2014 г.

Орхан Памук: Спомени за един площад

Орхан Памук е отличен с Ордена на почетния легион

Орхан Памук с награда от Китай за най-влиятелен световен писател

Орхан Памук: 30 години пиша проза, но все стигам до задънена улица

Орхан Памук спечели датската награда „Сонинг” за 2012 г.

Орхан Памук: Вече не плача, че не напредваме към Европа

10 красиви сгради, вдъхновени от книги

Орхан Памук: Моите преживявания като читател и писател се преплитат

Книги от Орхан Памук тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Orhan_Pamuk_in_Rustaveli_Theatre,_Tbilisi,_Georgia,_2014

Сараево се отказа да награждава Орхан Памук заради натиск от Турция

  Властите в Сараево се отказаха от плановете си да направят Орхан Памук почетен гражданин, …