Начало / Свят / Турската преса обяви Елиф Шафак и Орхан Памук за подставени лица на Запада

Турската преса обяви Елиф Шафак и Орхан Памук за подставени лица на Запада

Турски издания, подкрепящи управлението на министър-председателя на страната, Реджеп Ердоган, обявиха романистите Елиф Шафак и Орхан Памук за подставени лица на Запада, съобщи „Гардиън”. Макар да са най-известните съвременни турски автори, двамата често са критикувани в родината си. Проправителственият в. „Takvim” твърди, че двамата са проекти, развивани от западните сили, за да саботират местното правителство. Друго издание, „Yeni Akit”, твърди, че двамата „не са хора”.

В материала на „Takvim” пише още, че „международното литературно лоби” избира различни автори във всяка страна и ги използва за атака срещу съответното правителство. Текстовете в турската преса идват след скорошни коментари на двамата автори срещу репресивното отношение спрямо жените в страната.

Отговорът на Шафак е, че изобщо не е изненадана, защото това се случва всеки път, когато тя каже или напише нещо срещу Турция. Тя допълни, че теориите на конспирацията са разпространени в страната и, за съжаление, хората им вярват. Памук засега не е коментирал обвиненията.

Джо Гланвил, директор на английския отдел на международната организация на писателите ПЕН-клуб, коментира:

„Те твърдят, че Елиф и Орхан са инструменти в ръцете на международното литературно лоби, че не трябва да бъдат смятани за писатели, а за проекти на това лоби. Това, очевидно, е отчаян опит да се подкопаят техните авторитет и влияние. Опитват се да ги изкарат подставени лица, а не независими интелектуалци. Абсолютно традиционна тактика на сплашване от страна на такива правителства. Те използват своите медии, за да дискредитират всеки, който ги критикува. Този път става въпрос за безпочвена теория за международно литературно лоби.”

През ноември тази година Ердоган направи изказване, че мъжете и жените няма как да са равни. Ислямът отреждал на жените ролята на майки. Според него, да се поставя равенство между половете е да се върви срещу природата. Думите му бяха критикувани както от Орхан Памук, така и от Елиф Шафак.

Свързани заглавия
Елиф Шафак: Ние, жените от Близкия изток, сме принудени да приемем общество, което не ни дава никаква свобода
Орхан Памук: В Турция всички се страхуват, това не е нормално

Книги от Орхан Памук тук

Книгите на Елиф Шафак тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …