Начало / Свят / Стая с изглед: Орхан Памук публикува гледки от балкона си

Стая с изглед: Орхан Памук публикува гледки от балкона си

sergi_go_rsel8Орхан Памук определено обича своя роден Истанбул. Поредното доказателство за това е серията от снимки, които нобеловият лауреат публикува. Кадрите на писателя разкриват гледката от балкона на своето студио. Памук показва хиляди снимки на Босфора и безсмъртния град. Фотографиите ще бъдат публикувани в специална книга.

Балконът е центърът на града, в който през 1952 г. се ражда Памук. Снимките са направени в период от 5 месеца, в края на 2012 г. В албума ще се включат и 600 снимки на старинни паметници, залесени острови и обсипано с облаци небе, които само подчертават хаоса в Истанбул, който е в центъра на много от сюжетите на творчеството на писателя.

sergi_go_rsel6„Тази книга ще е знак на почит към възможността да уловиш момента“, казва Памук. Снимките участват и в изложба в турския мегаполис, която ще продължи до 27 април.

Макар да е продал над 12 милиона копия от книгите си, писателят има силно влечение към визуалните изкуства. През 2012 г. той откри „Музей на невинността“, по едноименния му роман, а през 2015 г. участва в Биеналето в Истанбул с изложба на свои скици.

sergi_go_rsel5„Заснел съм тези кадри в моментите, в които не съм имал разположението да пиша. Те отразяват фикцията в този миг, моментът, в който умът ми е бил, когато натискаш спусъка на фотоапарата. Дали тези снимки променят начина, по който пиша? Дали променят текстовете ми? Всъщност, не. Но със сигурност имат влияние. Всичко влияе на всичко“, казва Орхан Памук .

Прочетете още

199440_b

Орхан Памук – финалист за наградата „Ман – Букър“

Последният роман на Нобеловия лауреат Орхан Памук, излязъл наскоро и у нас, „Странност на ума“ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.