Начало / Свят / Орхан Памук: Вече не плача, че не напредваме към Европа

Орхан Памук: Вече не плача, че не напредваме към Европа

Икономическият взрив угаси вълнението по Европа, казва турският писател Орхан Памук – носител на Нобелова награда за литература, в интервю за испанското списание „Ел Паис“.

„Вече не плача, че не напредваме към Европа. Европа продължава да бъде сън за богатата класа, но икономическият взрив угаси вълнението по Европа“, казва в интервюто Памук. Думите му са в отговор на въпрос за отношението на турците към Европа. „Сърцата на хората в Турция, особено на онези, които вярваха в обединението с Европа, са наранени. Първо изявленията на Меркел и Никола Саркози, после икономическата криза и фактът, че Турция остана незасегната от финансовата криза през 2008 г., направиха трудно осъществяването на европейската перспектива на Турция“, продължава Памук.

По думите на романиста в момента в Турция безпокойствата произхождат от две неща – от намаляването на влиянието на военните и кюрдския проблем. „Аз мисля, че най-важният проблем е кюрдският. Правителството не знае как да подходи с търпимост и по мек начин към решаването на този проблем, като продължава да използва стари методи, за да го реши“, казва Памук.

Писателят говори в интервюто и за заможната класа в Турция, като изтъква, че тя не е само в Истанбул, а има и такава, която идва от Анадола. „Вече има една нова буржоазна класа, която дойде от Анадола, силно привързана е към религиозните ценности и подкрепя ПСР (управляващата Партия на справедливостта и развитието). Истанбулската буржоазия се чувства некомфортно от това“, казва той. „Но нека не забравяме, че през последните 10 години и именно с това правителство Турция стана по-богата. Истанбул и неговата буржоазия също. Тази буржоазия в продължение на много години използва прозападната ориентация за забогатяване и тази нова ситуация сега малко ги дразни“, заключава Орхан Памук.

Свързани заглавия
Орхан Памук отвори „Музей на невинността”
Орхан Памук: Моите преживявания като читател и писател се преплитат
10 красиви сгради, вдъхновени от книги

Книгите на Орхан Памук тук

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …