Начало / Ревюта / Четем роман от вдъхновителя на Орхан Памук

Четем роман от вдъхновителя на Орхан Памук

„Кьосем султан” е сред образците на историческия жанр в Турция

kochu

Съвсем кратка справка коя е Кьосем султан – наричат я най-влиятелната жена в историята на Османската империя. Управлява огромната империя два пъти – първо от 1623-а до 1632-а, а след това и от 1648-а до 1651-а. Остава в историята като единствената жена, която е била начело на ислямска империя съвсем самостоятелно, но е убита именно през 1651-а.

Решат Екрем Кочу (1905-1975), авторът на книгата, на свой ред е виден историк. Най-известният му труд е недовършената „Енциклопедия на Истанбул“. Сам Орхан Памук казва, че той е главният му източник на вдъхновение в детството. Затова и посвещава на Кочу цял раздел в своята автобиография „Истанбул: спомените и градът”.

Точно там изказва възхищението си от Решат Екрем Кочу заради това, че гледа на историята на Османската империя като на поредица от странности, събития и хора. Поразителна, зловеща, дори отблъскваща – така я нарича Кочу, но ето че е съживил частица от тази история и в своята книга „Кьосем султан“ (изд. „Жар-Жанет Аргирова“, превод Валерия Мартинова, 486 стр.).

Текст Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

64f1eaaca790a

„Фермата на животните“ – нарисувана с любов и мъничко болка

Книгата описва и съвременното общество Петъчният книговодител този път сочи към една пищна на вид книга …