Начало / Ревюта / Четем роман от вдъхновителя на Орхан Памук

Четем роман от вдъхновителя на Орхан Памук

„Кьосем султан” е сред образците на историческия жанр в Турция

kochu

Съвсем кратка справка коя е Кьосем султан – наричат я най-влиятелната жена в историята на Османската империя. Управлява огромната империя два пъти – първо от 1623-а до 1632-а, а след това и от 1648-а до 1651-а. Остава в историята като единствената жена, която е била начело на ислямска империя съвсем самостоятелно, но е убита именно през 1651-а.

Решат Екрем Кочу (1905-1975), авторът на книгата, на свой ред е виден историк. Най-известният му труд е недовършената „Енциклопедия на Истанбул“. Сам Орхан Памук казва, че той е главният му източник на вдъхновение в детството. Затова и посвещава на Кочу цял раздел в своята автобиография „Истанбул: спомените и градът”.

Точно там изказва възхищението си от Решат Екрем Кочу заради това, че гледа на историята на Османската империя като на поредица от странности, събития и хора. Поразителна, зловеща, дори отблъскваща – така я нарича Кочу, но ето че е съживил частица от тази история и в своята книга „Кьосем султан“ (изд. „Жар-Жанет Аргирова“, превод Валерия Мартинова, 486 стр.).

Текст Краси Проданов

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

213596_b

Сатирична история за столицата на Европа

Роман на Роберт Менасе е единственият, който ѝ е посветен За външния наблюдател институциите на …