Начало / България / Издателство „Книжен тигър“ представя непубликуван роман от Иван Йовков

Издателство „Книжен тигър“ представя непубликуван роман от Иван Йовков

Един от непубликуваните досега романи на Иван Йовков –  „Неподвластните“ ще бъде представен в София. Премиерата на изданието ще е на 17 март от 18 часа в столичната книжарница „Хеликон България“.

По думите на автора прототипи на главните герои в романа “Неподвластните” са синовете на бившия министър-председател Стефан Стамболов. Те са родени малко преди гибелта на баща си и доживяват до края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век. Завършили са право и икономика в Западна Европа. След 9.IX.1944 г. тогавашната власт настанява в родната им къща наематели, а на тях оставя една стаичка. Въпреки доброто си образование братята не успяват да си намерят работа, живеят в крайна мизерия и не са подвластни на порядките на времето. Интересно е, че когато за тях научава Тодор Живков, нарежда да им бъдат отпуснати народни пенсии. В романа те доживяват до промените през 1989 г. и новосъздадени и възстановени от миналото партии се опитват да ги привлекат на своя страна. Братята ценят идеалите на предците си и отново са неподвластни на новите меркантилни политици.

На премиерата романът ще бъде представен от издателя Кирил Иванов от „Книжен тигър“ . „Иван Йовков беше мой учител в книгоиздаването. Преди смъртта му с него кандидатствахме по програмата на Министерството на културата „Помощ за книгата“, но проектът не беше одобрен. Върнах ръкописа на автора, няколко години след това той почина. Вдовицата му все отклоняваше молбите ми да публикувам романа, същото правеха след нейната смърт и наследниците й. Съгласиха се да ми го дадат едва в навечерието на 90-годишнината от рождението на Йовков през ноември 2015 г., но нямаше време да го подготвя за издаване”, разказва Иванов.

Иван Йовков (1925 – 1999) е роден в Ихтиман в семейство на учители. Завършил е класическия отдел на VI софийска мъжка гимназия. Участва в Отечествената война като войник в Бронираната бригада. След войната завършва Юридическия факултет на Софийския университет. Първите му публикации датират от 1954 година. Негови разкази, очерци, репортажи, статии и пътеписи са публикувани във вестниците „Литературен фронт“, „Народна култура“, „Работническо дело“, „Отечествен фронт“, „Поглед“, „Стършел“, сп. „Наша родина“, сп. „Български журналист“ и други периодични издания. Сътрудничил е на Радио София и Българската национална телевизия като сценарист на документални филми, телевизионни и радиопиеси. Автор е на 10 книги белетристика и публицистика, между които „Кобургът“, претърпяла впечатляващите пет издания, и „Хроника на едно царуване“. Ръкописът на непубликувания роман „Неподвластните“, писан през 1995 г., беше открит наскоро.

Книги от Иван Йовков тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …