Начало / Свят / Нова книга разказва за любовния живот на Хемингуей

Нова книга разказва за любовния живот на Хемингуей

Нова книга разказва за любовния живот на Ърнест Хемингуей, съобщи „Гардиън“. Става въпрос за „Hemingway in Love“, написана от дългогодишния приятел на американския класик А. Е. Хочнър. 94-годишният Хочнър е близък с писателя от 1948 г. до неговата смърт през 1961 г. Заглавието ще бъде на англоезичния книжен пазар през октомври тази година.

Изданието е посветено на раздялата на Хемингуей с първата му съпруга Елизабет Хадли Ричардсън през 1927 г., за да се ожени за американската журналистка Полин Пфайфър. Книгата описва и връзките на автора на „Сбогом на оръжията“ с третата и четвъртата му съпруга, военната репортерка Марта Гелхорн и журналистката Мери Уелш, както и взаимоотношенията му с тримата му сина – Джак, Патрик и Грегъри. Авторът не пропуска и комплексното приятелство на Хемингуей с друг голям писател – Франсис Скот Фицджералд.

Книгата е базирана почти изцяло на разговори между Хочнър и Хемингуей, главно от последните месеци от живота на Папа. Някои истории са премълчавани от автора много години, за да не бъдат засегнати все още живите близки на големия писател. Най-накрая обаче Хочнър е решил да разкаже на читателите за любовните афери на своя духовен баща, повлияли много силно неговото творчество. Според него Елизабет Хадли Ричардсън остава голямата любов на Хемингуей и той горчиво е съжалявал в края на живота си, че се е разделил с нея. Хемингуей се самоубива скоро след като е изписан от психиатричното отделение на болницата „St. Mary’s“. Тогава е на 61 години.

Не всички обаче са съгласни с позицията на Хочнър. Наоми Ууд, която публикува през миналата година романа „Mrs Hemingway“ – поглед към писателя през очите на четирите му съпруги, коментира:

„В крайна сметка, това е само едната гледна точка – тази на Хемингуей. Любовните писма, които изпраща на Полин през 1927 г., са не по-малко романтични и сантиментални от тези, които е писал на Хадли. Той е бил влюбен в нея през 1927 г. Нейната внезапна смърт през 1951 г. е причината тя да остава в забвение. Хадли говори с няколко биографа, Марта Гелхолн е сякаш най-интересната личност от четирите, а Мери публикува мемоари. Полин е единствената, която не споделя своята страна на историята. Освен това, не се знае доколко думите на Хемингуей в края на живота му не са продиктувани от носталгия, параноя и депресия. В по-ранни етапи от своя живот той е бил по-балансиран и по-наясно какво се случва.“

Сара Чърчуел, професор по американска литература в Унверситет на Източна Англия и авторка на признатата книга „Careless People“, която проследява произхода на „Великият Гетсби“, е на мнение, че перспективата на Хочнър е ценна. Според нея е много вероятно в края на живота си Папа да е осъзнал какво предателство е извършил спрямо Хадли и това да го е сринало.

Едно е сигурно, интересът към изгубеното поколение на писатели като Хемингуей, Фицджералд, Т. С. Елиът, Франц Кафка и Ерих Мария Ремарк е нестихващ.

Свързани заглавия
Актрисата Анджелина Джоли купи пишещата машина на Ърнест Хемингуей
Излезе роман за Хемингуей, писан от неговия внук Джон
Пиеса по „Сбогом на оръжията“ от Ърнест Хемингуей в Обединеното кралство за първи път

Биографичен филм за Хемингуей е първата американска кинопродукция снимана в Куба от 1959 г.

Писмо на Хемингуей до Марлене Дитрих отива на търг

Рецепта за бургер от Ърнест Хемингуей

Излезе втори том от кореспонденцията на Ърнест Хемингуей

Писмата на Хемингуей ще бъдат издадени в 12 тома
Хемингуей бие камбаната
Ще се снима филм за Макс Пъркинс – редакторът на гениите
Хемингуей за писането, знанието и егото
Семейни летописи разказват за Хемингуей на 114-ия му рожден ден
9 нелитературни причини да обичаме Хемингуей
Препоръките на Хемингуей към желаещите да станат писатели

Книги от Хемингуей тук

Прочетете още

Top10

Топ 10 на биографиите и мемоарите в „Хеликон“ – за първи път

Нова класация подрежда най-търсеното в жанра Казва се, че животът сам пише онези големи истории, …