Начало / Автори / Хемингуей бие камбаната

Хемингуей бие камбаната

Войникът пацифист Ърнест Хемингуей е роден на 21 юли 1899 г. Писателят, който дефинира „изгубеното поколение”, е емблемата на американската литература от първата половина на ХХ век. Той зададе важните въпроси на времето си и им даде отговори, които се превърнаха в аксиоми за човечеството.

Илюзиите и лутанията на Нобеловия лауреат за 1954 г. показват драмата на цялото военно поколение, преживяло двете световни войни, социалистическите революции и разделянето на света от Желязната завеса. Хемингуей и представителите на неговото литературно поколение изстрадаха лично формирането на демокрацията с всичките трудности на този процес. Самоубийството на талантливия писател през 1961 г., което е загадка до днес, показа невъзможността на мислещия човек да превъзмогне „непосилната лекота на битието”, както Кундера я формулира години по-късно.

Хемингуей може и да беше разкъсан от противоречията на ХХ век, но напомни на човечеството, че „камбаната бие за теб”. Литературната традиция, която той създаде, се оказа най-устойчивата в американската книжовност и писането в неговия стил превърна в класици десетки писатели. Неговите романи се продават до днес на всички езици по света, филмите по тях са класика, местата, които той описа, са магнит за туристите, а името му е сред най-разпознаваемите в световната литература. Такова е наследството на класиците.

Книги от Хемингуей тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (11 март – 17 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (4 седмици в класацията) 2. „Three-inch …