Начало / Автори / Семейни летописи разказват за Хемингуей на 114-ия му рожден ден

Семейни летописи разказват за Хемингуей на 114-ия му рожден ден

По повод на 114-ия рожден ден на Ърнест Хемингуей бостънската библиотека “Дж.Ф. Кенеди” показва летописните книги, които майката на писателя е водила от раждането му до 18-ата му година, съобщи “Бостън глоуб”.

Грейс Хемингуей описва така деня на раждането на писателя:

“В 8 ч. сутринта на 21 юли 1899 г. Ърнест Милър Хемингуей се появи, обвит в утеха. Беше много горещо утро. Слънцето печеше ярко, а червеношийките пееха най-сладките си песни, за да приветстват малкия странник в този хубав свят”.

В лексикона, украсен със снимки, се разказва за страстта на Хемингуей да ловува и лови риба още от ранна детска възраст. На Коледа през 1902 г. майката записва:

“Ърнест Милър, на 3 и ½ г. прекара прекрасна Коледа. Санта му пусна в чорапчето сладък глиган. Малко беше притеснен преди това дали добрият старец ще разбере, че е момче, защото беше облечен в еднакви дрехи със сестра си”.

Грейс описва и разходка със сина си, когато той е на 4 години и 3 месеца. “Мамо, знам защо хората умират – за да правят компания на Господ. Той се чувства самотен”, казва момчето. Летописите показват едно нормално момчешко детство в задружно семейство. Тази картина е много важна и се противопоставя на по-късните обвинения на писателя срещу родителите му, както и тежките му думи, че ги мрази.

Библиотеката ще дигитализира всичките 5 книги със семейни летописи на майката на писателя. Целият му архив е бил дарен от четвъртата жена на Хемингуей с писмо до Жаклин Кенеди Онасис през 1968 г. Авторът и Мери Хемингуей са били сред поканените на инагурацията на Кенеди, но я пропускат заради студеното време, натрупалия сняг и болестта на Ърнест.

В библиотеката в Бостън, която има статут и на музей, е подреден цял етаж с вещи и ръкописи на Хемингуей, като интериорът е точно като резиденцията му в Куба.

Свързани заглавия
Наздраве за прекрасния писател и бохем Ърнест Хемингуей
9 нелитературни причини да обичаме Хемингуей
Ърнест Хемингуей – герой или страхливец?
Препоръките на Хемингуей към желаещите да станат писатели
ФБР имало пръст в самоубийството на Хемингуей
Хемингуей за писането, знанието и егото

Книги от Хемингуей тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …