Начало / Свят / Нова книга разкрива прототипа на г-н Дарси от „Гордост и предразсъдъци“

Нова книга разкрива прототипа на г-н Дарси от „Гордост и предразсъдъци“

Авторката на нова книга твърди, че е разкрила прототипа на култовия персонаж от „Гордост и предразсъдъци“ на Джейн Остин, г-н Дарси, съобщи express.co.uk. Според д-р Сюзан Лоу, историк и авторка на „Through the Keyhole: Sex, Scandal and the Secret Life of the Country House“, която ще излезе на 1 юли, това е аристократът Джон Паркър. Той бил първия ърл на град Морли.

Лоу правила проучвания в продължение на 5 години. Тя търсила в архиви, четяла кореспонденция, дневници и вестници. Авторката признава, че не може да представи категорично доказателство, но е убедена в теорията си.

Втората съпруга на Джон Паркър, Франсис, била приятелка на писателката. Остин прекарала доста време в дома на благородника, точно по времето, когато е писала знаменития си роман. Лоу твърди, че има поразителна прилика между външността и маниерите на Паркър и героя от книгата. Тя добавя, че първоначално се е смятало, че именно Франсис е написала „Гордост и предразсъдъци“. Заглавието първо излиза анонимно.

„Очевидно е, че Остин е била близка със семейството. Тя изпраща на Франсис копие от нулевата серия на „Ема“. Тогава са отпечатани едва 12 бройки. Братът на Остин, Хенри, също се е познавал с първия ърл на Морли. Двамата са приятели в университета и Хенри после става банкер и свещеник на семейството на Паркър. Знаем, че Джейн Остин и Франсис са били близки, но поради факта, че писателката никога не го признава, няма как да сме сигурни 100%, че съпруга на Франсис е г-н Дарси. След като се опитвах да наредя тази мозайка толкова дълго време обаче, вече съм убедена“, коментира 52-годишната д-р Лоу.

Сюзан Лоу също твърди, че семейството на ърла е вдъхновило Остин и за сюжета на други книги. Преди да се ожени за Франсис, Паркър е замесен в публичен скандал с първата си съпруга. Той я обвинява в изневяра и се развежда с нея. Според авторката този скандал е послужил за вдъхновение за сюжета на „Менсфийлд парк“.

Свързани заглавия
От Гетсби до Дарси: Топ 10 на лъжците в литературата
Джейн Остин: Има хора, които колкото повече правиш за тях, толкова по-малко те правят за себе си

Вече има ден на Джейн Остин

Восъчна фигура на Джейн Остин беше представена в Бат

Беше открит фрагмент от Джейн Остин, писан на ръка

Портрет на Джейн Остин беше продаден за 164 500 паунда
Портрет на Джейн Остин ще бъде изложен в библиотека за ден
П. Д. Джеймс написа продължение на „Гордост и предразсъдъци”

Книги от Джейн Остин тук

„Животът на Джейн Остин“ тук

Фото: pinterest.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

girl-3421489_1920

„Гордост и предразсъдъци” е идеалният роман при криза

Вместо да гледаме новини, по-добре е да отворим книга Изведнъж мнозина от нас се оказаха …