Начало / Читателски дневник / Четирите книги на януари 2024 !

Четирите книги на януари 2024 !

Започваме годината с хубаво книжно каре

Януари_1140x403

„Мечокът и птичето“ е притча с поука за деца между 3 и 6 г. и за възрастните около тях. Тя е вдъхновена от известната басня за трите сита на Сократ, които отсяват истината, ползата и добротата. Пресъздава я белгийската писателка и илюстраторка Ан Крайе с кратка, но запомняща се случка в гората. В нея едно малко птиче бърза да изпее на големия мечок много важна, всъщност съвсем незначителна новина, която лети по върховете на дърветата. Понякога човек се изкушава да попие такава информация, защото тя възбужда любопитството му и е сладка като чай. А дали е полезна? По-добре да я приемем с мечешко великодушие и мълчание, каквото заслужава всяка лекокрила, но непремерена, даже242712_b опасна клюка. Мъдро послание отправя книгата „Мечокът и птичето“ – да бъдем отговорни за предназначението на новините, които достигат до нас, сами изричаме и разпространяваме.

––––––––––––––

„Джейн Остин и изкуството на думите“ е романизирана биография на част от живота на Джейн Остин от времето на активните ù години около 1815-а. Тогава тя създава своите прочути романи „Гордост и предразсъдъци“, „Разум и чувства“, „Ема“. Немската авторка Катерине Бел акцентира именно на порива за писане на великата британка и присъствието ù в свят, който Джейн Остин възприема предимно като литература. Защото викторианската действителност се разминава с писателската нагласа, едната е фиксирана в социално изгодни за жените бракове, безкрайни родословия и битови интриги, другата търси начин да се уедини и откъсне от всякакви семейни дребнотемия, за да твори. Катерине Бел се е постарала да опише живо и правдоподобно атмосферата около Джейн Остин, за да откликне на светоусещането на съвременния читател, особено на младите жени. Книгата е 243220_bпълна с цитати от романите на самата Остин, допълващи нейната личност с черти, заради които толкова харесваме цялото ù творчество – свободомислие, копнеж за истинска обич и кокетно непокорство. 

–––––––––––––

 

Методът на глюкозната богиня“ е втора книга след „Глюкозната революция“ на нашумялата в инстаграм биохимичка Джеси Инчасупе. По желание на нейните последователи, които са над 3 млн. души тя пише този сборник със 100 рецепти и 4 – седмична здравословна програма. Системата на младата французойка, подредена в три части, показва в каква последователност да ядем определени храни, така че не е странно ако отслабваме, похапвайки паста. Важно е и достъпното обяснение на авторката какво представлява глюкозата, защо колебанията в нейните стойности пряко влияят на организма ни, как да ги следим и регулираме, и най-важното – как да се отървем от състоянията на242675_b постоянен глад, лош сън или събуждане с ускорен пулс. Отзивите за ефекта на режима на Джеси са единодушни – действа почти мигновено, стига човек да прояви малко воля да го приложи.

 

–––––––––––-

Свят на куриози“ е 18 – и роман на канадката Луиз Пени и пореден криминален случай на инспектор Гамаш в планинското селце „Трите бора“. „Свят на куриози“ е името на картина, която накрая на книгата се подрежда като добре намотано кълбо от нишки, на пръв поглед нямащи нищо общо помежду си. Някои от тях водят към масово убийство на студентки от инженерни специалности през 80-те, когато Луиз Пени работи като радиоводеща и интервюира политици по случая. Друга част от пъзела се намира още по-назад във времето, в 17-и век., при първите монашески ордени от основаването на Квебек. Идеята на куриозния свят е борбата с артефакти, вградени в стените на къщите като непоклатими зли сили. Интересно как човешката психика се отъждествява именно с тях, разчитайки на242574_b изначалния страх и липсата на прошка. Всичко това осъзнават постоянните обитатели на „Трите бора“ – група ексцентрици, които винаги са в помощ на инспектор Гамаш и представляват сплотения дух на малките общности в сурови условия.  

 

Прочетете още

socrates-7738773_1280

Притчата за Сократ и трите сита или колко важни са истината и добротата днес

Древногръцкият философ вярвал в безусловната истина „Аз знам, че нищо не знам“ – мъдрецът е …