Начало / Свят / Портрет на Джейн Остин беше продаден за 164 500 паунда

Портрет на Джейн Остин беше продаден за 164 500 паунда

Акварелен портрет на Джейн Остин беше продаден на търг за 164 500 паунда, съобщи „Гардиън“. Портретът, изложен от аукционната къща „Sotheby’s“, е признат за най-близкото до реалността изображение на викторианската писателка. Той ще бъде отпечатан и на банкнотата от 10 паунда през 2017 г. в Обединеното кралство. До сега картината се предаваше през поколенията в семейството на авторката на „Гордост и предразсъдъци“.

Портретът е поръчан от племенника на Остин, Джеймс Едуард Остин-Лий, през 1869 г. –  повече от 50 години след нейната смърт. Остин-Лий бил свещеник. Изображението е базирано на скица, нарисувана от сестрата на писателката Касандра.

Мненията за картината са разнородни. Паула Бърн, биограф на Остин, не го харесва. Писателката Джоана Тролъп пък е на мнение, че макар портретът  да не може да претендира за близък до реалността, все пак трябва да се оцени факта, че това е единственото изображение на една от най-важните британски писателки.

Джейн Остин е английска писателка, родена през 1775 година в Стивънсън, Хемпшир. Тя е от най-знаковите имена в английската литература. Най-известното й произведение е „Гордост и предразсъдъци”, което се е превърнало в класика. Други популярни нейни творби са „Разум и чувства”, „Ема”, „Доводите на разума” и др. За живота на Остин се знае малко. Тя умира през 1817 г.

Свързани заглавия
10 съвременни романи, базирани на класики

30 книги, които всеки трябва да прочете, преди да навърши 30
Класиците и техните съвременни еквиваленти
Най-романтичните редове от книги
Портрет на Джейн Остин ще бъде изложен в библиотека за ден
П. Д. Джеймс написа продължение на „Гордост и предразсъдъци”

Книги от Джейн Остин тук

Фото: .ukauctionnews.com

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …