Начало / Любопитно / „Гордост и предразсъдъци” е идеалният роман при криза

„Гордост и предразсъдъци” е идеалният роман при криза

Вместо да гледаме новини, по-добре е да отворим книга

keyur-hardas-LcPWtfa0mLM-unsplash

Изведнъж мнозина от нас се оказаха със свободно време, след като преди систематично се претоварвахме с работа – и ето че това също започна да създава затруднения… Лични лекари алармират за случаи, в които пациенти ги търсят заради състояния на тревожност и безпокойство. Причините са много – седенето у дома и какво ли още не, но по-добре да видим как могат да помогнат в случая книгите.

Открай време съществуват наблюдения, че четенето носи известни изгоди в чисто психологически план. Хората, които умеят да се концентрират върху книга, са по-спокойни и по-успешно отблъскват тревожните мисли. При това тук става дума за комплексно въздействие – влияе ни както шумоленето на страниците на „книжната” книга, така и миризмата ѝ. А дори мозъкът реагира специфично – испански учени например установили, че ако в текста, който четем, присъства думата канела, веднага се активира обонянието ни; ако репликата пък е свързана с действие, това се отбелязва от двигателната част на мозъчната кора.

Книгите помагат да тренираме мозъка, когато сме в затруднена ситуация според терапевтите. С други думи, така, както опитваме да предпазим тялото от обездвижване, трябва да се погрижим и за ума. Различното е, че мозъкът винаги се явява наш съдружник, той непрекъснато търси начин да излезе от затруднена ситуация; от нас се иска едно – да разтворим книга. И процесите се задвижват…

По време на карантина това е особено полезен модел за хора, които иначе четат рядко. Свикнали сме на динамичен, екстравертен живот и затова сега четенето може да ни се стори трудно в началото, но разликата се усеща много бързо. Човек се увлича и открива неподозирани възможности, успокоява се, започва да мисли и планира.

Когнитивната психология например се посвещава на това да изследва влиянието на различните жанрове литература. Кийт Оутли, който работи в Университета на Торонто, обяснява, че ефектът идва от възможността буквално да се слеем – чак до медитация, с мислите и действията на друг човек, независимо дали това е самият автор на книгата или пък негов герой. Така изживяваме емоции като страх, радост, напрежение и безпокойство, тревожим се и сме състрадателни към действащите лица – и всичко това помага да разберем по-добре собственото си състояние. Ако пренесем процесите в изживяваното от нас в момента, вече схващаме защо именно книгите са първият ни приятел по време на извънредно положение!

Пак Оутли прави и малка класация кои са най-полезните четива, за да изградим разбиране към другите – според него това са романтичните истории, както и криминалетата. Даже посочва идеалния роман при криза„Гордост и предразсъдъци” на Джейн Остин. Остава да го разтворим…

Четенето помага да преодолеем по-лесно кризисния период. Препоръчва се в такава ситуация да разтворим добре познати книги, които ни създават усещане за уют и сигурност

jan-piatkowski-9lkk2zJ74NY-unsplash

Друга посока, в която книгите помагат, е срещу усещането, че бездействаме, което ни е обхванало в момента. Ясно е, че то идва от пренавитостта, с която живеехме досега. Периодът на извънредно положение, на необичайни мерки ни кара да се чувстваме не на мястото си. Студия, публикувана в Journal of Consumer Psychology, посочва ясно, че книгите са добър избор в момент като сегашния – като изживяваме тревогите и радостите на героите, ние самите се отърсваме от неприятностите, в които сме затънали. Мисълта пък се пренася в сюжета и така си почива от тревогата, която ни създават непрекъснатото гледане на телевизия, следенето на обезпокоителна статистика за броя болни, мъртви и пр.

Ето едно изследване, което беше много цитирано у нас преди време – то идва от Университета в Съсекс и посочва, че шест минути с книга в ръка дневно успява да успокои пулса и дори да отпусне мускулите. Така че книгите се явяват по-силно средство срещу тревога от музиката, разходката в парка и пиенето на чай. Макар че от три от тези четири са ни позволени и сега…

Важно е да четем книги, които ни харесват, защото така се откъсваме от реалния свят, а случващото се по страниците подобрява настроението ни. Затова и в кризисната ситуация се препоръчва горещо да разтворим добре познати заглавия, класика – онези, с които сме израснали и сега имаме шанса да препрочетем.

Специалистите казват, че същото лекарство действа и вечер – вместо да допускаме тревожни мисли или отново да се връщаме към новините, вземете приятна книга и ще се отпуснете, а нищо чудно след няколко страници и Сънчо да е дошъл…

Много се говори за въздействието на интернет и електронните устройства – за това, че те практически накъсват мисълта ни и я правят по-тревожна. Книгата постига обратния ефект, за мозъка усещането е сякаш плава по спокойна повърхност.

Допълнителен ефект на щастие пък носят книгите, когато четем от тях – на партньора си или на децата. Просто човек се чувства удовлетворен, а и създадената близост също успокоява и отдалечава от нас тревожните модели. Чувстваме се спокойни и на мястото си – нещо, което кризата ни отне. Но книгите могат да ни го върнат… Само ги разтворете!

Осъществи желанията си – селекция книги от виртуалния „Хеликон”

Цифри и факти за книгите от Краси Проданов

Прочетете още

c4b3b054-0c69-4089-aa74-dfd464bca122

Книгите на февруари – и тъжните истории имат щастлив край

Ето ги задължителните за този месец заглавия Месецът е превратен по отношение на зимата – …