Начало / Без категория / Вечните романтични истории – „Ема“

Вечните романтични истории – „Ема“

Роман забавен и проницателен

Ema

„Ема“ на Джейн Остин излиза през 1815 – историята на млада жена от английската провинция, която се вживява в ролята на сватовница, се оказва романтична и забавна едновременно. Красива, млада и богата, Ема живее с баща си Хенри. Вижда сродна душа в лицето на по-бедната и с по-скромен произход Хариет, като решава да оправи бъдещето ѝ. Постепенно апетитите на Ема като сватовница нарастват, което води до редица недоразумения. Но и така книгата щеше да остане невзрачен роман, ако го нямаше още един елемент – героинята на Джейн Остин постепенно осъзнава неправилните си стъпки и се стреми към израстване. Така образът на Ема се развива и се превръща в незабравим вече повече от 200 години.

Въпреки това романът остава по-скоро критика на английското общество от ония времена и предразсъдъците, които живеят в главите на елитните му представители. Чрез своите герои писателката по един изключителен начин поставя на вниманието на всички теми като тщеславието, самозаблудата, както и последствията от желанието да управляваме живота на другите.

Непостижимо за епохата, в която излиза „Ема“, е желанието на Джейн Остин да се потопи в естеството на романтичните връзки. По този начин писателката изтъква колко важни са в отношенията ни емпатията и разбирателството.

Разбира се, „Ема“ печели много с това, че е четивно написана книга. Авторката се възползва напълно от обърканите отношения между героите, за да развие запомнящи се от не едно поколение характери. Като се прибави и образът на самата Ема, имаме налице книга влиятелна и впечатляваща със своите остроумие, хумор и находчиво описание на епохата, в която се развива действието.

Movie-still-Gwyneth-Paltrow-Toni-Collette-Emma-1996-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

„Ема“ има блестяща екранизация от 1996 г. Тогава в ролята на главната героиня се превъплъщава Гуинет Полтроу, а като скромната Хариет се изявява Тони Колет; режисьор е Дъглас Макграт

Текст Краси Проданов
Снимка: britannica.com

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …