На фокус
Начало / Критика / Джонатан Франзен: Земята днес е като пациент с неизлечим рак

Джонатан Франзен: Земята днес е като пациент с неизлечим рак

Един от най-признатите съвременни писатели, Джонатан Франзен, заяви, че е много притеснен от климатичните промени, съобщи „Гардиън“. Авторът на романи като „Свобода“ и „Поправките“ направи това в есе за литературното списание „New Yorker“. Франзен пише, че хората трябва да се опитат да живеят в хармония с природата, дори това да означава да жертват част от интересите си.

Писателят е изключителен почитател на птиците. Той се определя като човек, който го е грижа повече за една птица, отколкото за един човек. Франзен се обаче се опасява, че нито птиците, нито хората са в безопасност.

„Чувствам се много нещастен заради климатичните промени. Вече съм приел, че това е един от водещите проблеми на нашето време, но неговата доминация ме шокира. Не само, че всяко ходене до супермаркета ме кара да се чувствам виновен, но и изпитвам вина от факта, че ме е грижа повече за птиците на днешния ден, отколкото за хората на бъдещето. В крайна сметка, какво са убитите кондори и орли от вятърни турбини в сравнение с бедните нации в крайбрежните райони, които ще бъдат заляти?“, пише американският автор.

Той посети скоро Перу и Коста Рика по работа на организациите, грижещи се за биологичното разнообразие и баланс, „Amazon Conservation Association“ и „Área Conservación de Guanacaste“. След наблюденията си Франзен се убедил, че нито един жив организъм на планетата не е защитен.

„Само хармонията с природата и хабитатите, които тя създава, могат да парират пълното разрушение на света. Земята днес е като пациент с неизлечим рак. Ние избираме или да подходим с агресия и да го отблъснем като негоден, или да се опитаме поне малко да го успокоим и да сме съпричастни. Можем да замърсим всяка река и да унищожим всеки пейзаж с биогоривно селско стопанство, соларни паркове и вятърни турбини, за да запазим комфорта си за още няколко години. Или може да се задоволим с по-кратък, но по-качествен живот, да запазим околната среда на животинските видове. Вярно е, че така съсем леко ще се доближим до края на човешкия вид, но до тогава може да се появи лек, като например термоядрена енергия, която да спаси както нас, така и екосистемата.“

Свързани заглавия
Джонатан Франзен се скара с Дженифър Уайнър

Новият роман на Джонатан Франзен излиза догодина

Биография на Джонатан Франзен излиза в края на 2015 г.

В писателската кухня – Джонатан Франзен интервюира Даниел Келман
Джонатан Франзен: Освободителите от Силиконовата долина са или морални идиоти, или лъжци
Джонатан Франзен: Днешните автори са обсебени от самореклама

Джонатан Франзен, идвай при нас!
„Свобода“ от Джонатан Франзен (откъс)
Много образно за безобразното (или безобрàзното)
Джонатан Франзен: Моделът на „Амазон” е непочтен

Джонатан Францен чете в книжарница, пострадала от „Санди”
HBO отказа да излъчва сериал по „Поправките” от Джонатан Францен
Есе на Джонатан Францен ще бъде адаптирано на „Бродуей”
Джонатан Францен: „Туитър” е дразнещ
Джонатан Францен: Сериозните читатели винаги ще предпочитат печатните книги
Джонатан Францен: „Окупирай Уолстрийт” направи колосален пробив в американското мислене
Макс Фриш „анкетира“ Джонатан Францен
Зондхайм, Францен и Уилкерсън с награди „Хартланд”

Книги от Франзен тук

Прочетете още

FarmLab-049

Децата искат умни книги

Темата за екологията е предпочитана от тях Тенденцията е все по-видна напоследък – децата и …