Начало / Свят / Джонатан Франзен: Моделът на „Амазон” е непочтен

Джонатан Франзен: Моделът на „Амазон” е непочтен

Известният съвременен американски писател Джонатан Франзен отправи критики към интернет гиганта „Амазон” и неговия основател Джеф Безос, съобщи „Гардиън”. Според романиста Безос е един от четиримата ездачи на Апокалипсиса, защото културата, която прокарва, фаворизира единствено фулкльовците и почитателите на „Туитър”, а не и качествените автори.

Франзен никога не е крил отрицателното си отношение и към електронните книги. Той не одобрява ревютата на „Амазон”, които целят продажби предимно на масовата литература, без да акцентира върху качеството на написаното. Платените рецензии на онлайн книжарницата изкривяват картината, според американския писател. Той смята, че с пет звезди – най-високата оценка за качество в „Амазон”, са окичени книги, които не заслужават това.

Франзен се бори и с електронното пиратство, на което самият той стана жертва. През 2010 г. романът му „Свобода”, който вече е издаден като е-книга на български, а скоро ще излезе и на хартия, изтече в мрежата преди да бъде редактиран и коригиран и създаде доста главоболия на автора си.

Книгите на Франзен тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …