Начало / Любопитно / Швеция пусна пощенска марка с Грета Тунберг

Швеция пусна пощенска марка с Грета Тунберг

Момичето, влюбено в природата, е вече пълнолетно

3c9abef0-grerta-thunberg-frimarke

Грета е изобразена в обичайния си жълт дъждобран – и наблюдава от брега ято птици. „Надяваме се мъничката марка да привлече много внимание към тема толкова важна, каквато е климатът”, казва ръководителят на отдела за марки на PostNord Кристина Олофсдотер.

Грета Тунберг нашумя още когато беше на 15, като започна самостоятелен протест пред сградата на парламента в Стокхолм. Единственото ѝ искане беше да се обръща повече внимание на климатичните промени. Примерът ѝ се оказа заразителен за хиляди млади хора по целия свят, които недоволстват от отношението на властите в своите страни към такава важна тема. Така роденото в Стокхолм момиче се превърна във вдъхновение за зараждането на движението Fridays for Future.

PostNord е всъщност обединение от шведските и датските пощи, а марката с Грета Тунберг е част от по-голяма поредица, посветена на природата. Акценти в нея са скандинавските планини, езера и реки.

Грета отказва да посочва и конкретни идеи за опазване на климата. Според нея е по-добре да се вслушваме в гласа на учените

TIMBRE-3

Марката е и като подарък за пълнолетието на Грета Тунберг, което се изпълни точно в началото на 2021-а. За рождения ден момичето си пожела нов фар за велосипеда – на мястото на счупения. Сама казва, че не се чувства известна или пример за подражание. Отказва да критикува действията на другите – например на холивудските звезди, които са активисти в борбата срещу климата, но живеят в охолство и разхищение. Грета отказва да посочва и конкретни идеи за опазване на климата. Според нея е по-добре да се вслушваме в гласа на учените. „Ако говоря за „зелен данък”, ще е на нивото на партийната политика, а кризата с климата е далеч по-всеобхватна от политиката на една или друга партия”, казва тя.

Грета Тунберг продължава да живее по своему – без да купува нови дрехи например. Износва старите на свои познати и приятели, а ако все пак се наложи, си избира от магазините за втора употреба. Парадоксално, ковид-епохата сбъдна нейната мечта – да пътуваме по-малко, да сме по-прибрани в начина си на живот и така да дадем на планетата толкова скъпоценната глътка въздух.

Лира.бг по материали от The Sunday Times

Прочетете още

JamesLovelockin2005

Сбъднатите пророчества за бъдещето на Джеймс Лавлок

Идеите му са прекалено новаторски и за съвременния свят Футуролог и писател с необикновено влияние …