Начало / Без категория / Словашки писател върна орден на Путин

Словашки писател върна орден на Путин

Реакцията е срещу вероломното нападение на Украйна

4c65ee1334eab9a91b202fa859884678

Ян Щрасер получава отличието през 2004-а за превода от руски на словашки на „Евгений Онегин”. Сега той обаче обяви публично, че ще върне руската награда.

За съжаление Орденът на Пушкин е и орден на Путин – казва 75-годишният творец. – Указът, с който ми беше връчен, е подписан от президента на Руската федерация.”

Изявлението на Щрасер дойде веднага след започването на военни действия от страна на Русия на украинска територия. Поет, писател и преводач, той има зад гърба си десет стихосбирки и още толкова книги с публицистика. Наред с Пушкин от руски превежда още Даниил Хармс, Виктор Ерофеев, Исак Бабел.

Самият орден се връчва за заслуги в областта на културата и изкуствата, за принос в сближаването на нациите и народите. Могат да го получат и чужденци, които работят дългосрочно за популяризиране на руската култура и изкуство. Учреден е през 1999-а и е сребърен.

Сред носителите му са и много държавни ръководители – чехът Вацлав Клаус, китайцът Дзян Дзъмин, перуанецът и генерален секретар на ООН Хавиер Перес де Куеляр. Има и българи, удостоени с отличието – Захари Захариев, Атанас Куртев, Маргарита Любомирова, Николай Малинов, Велиана Христова.

Лира.бг по публикация на teraz.sk
Снимки от Pravda и .Týždeň

Прочетете още

vlas-v-hrdle-literatury_nicol-hochholczerova_1000x660

Никол Хохголцерова: Повърхностно четат някои хора

Две гледни точки за един бестселър, предизвикал скандал  Много е интересно да чуем авторката и преводача на …