Начало / Свят / Книгите са за богатите, отсече словашки министър

Книгите са за богатите, отсече словашки министър

Очаква се да поскъпнат в страната

YQVDb

Правителството на централноевропейската държава планира увеличение на ДДС за книгите от 10 на 23%. Това превръща Словакия в една от страните в Европа с най-висок данък върху книгите – непосредствено след Дания, където процентът е 25.

Министърът на финансите на Словакия Ладислав Каменицки аргументира непопулярното решение с това, че „книгите са за богатите слоеве от населението“. Според изследване, поръчано от самия министър, най-богатите словаци – със заплата от 1500 евро и нагоре, купуват 7,4% от общия брой продадени заглавия. Най-бедните пък, чиято заплата е до 800 евро, купуват според анализите 6,9%. „Да се отсъжда по тези данни, че книгите са за богатите, не е правилно“, отбелязва обаче председателят на Сдружението на издателите и книготърговците Юрай Хегер.

Вдигането на ДДС за книгите е част от по-голям пакет от мерки, който трябва да донесе на словашкото правителство около 200 млн. евро допълнителни приходи. Издателите пък наричат включването на книгите наравно с петролните продукти или енергията „сладко отмъщение“ от страна на властите.

По-бедните си купуват книги по-малко, затова нека поскъпнат, та да не си купуват изобщо. Логично!”, реагират самите словаци. В надигналата се вълна от възмущение могат да се прочетат и мнения като това: „Логиката е като в една автокрация – добре е народът да е прост.” И още: „Арогантността на управляващите към собствените им избиратели е единственото, което може да ги погребе.”

Несъгласие с предлаганите мерки изказа и президентът Петер Пелегрини, чиито позиции са близки до тези на правителството. Той обърна внимание, че не бива книгите да се обвързват с богатство. „Те винаги са били символ на образованието, което е и трябва да е достъпно за всички, защото само един образован народ може да се развива и да върви напред”, отбеляза той.

В Европа сме на най-долните места в класациите за четене с разбиране, вместо това теориите на конспирацията са много…

Словаците и без това четат отчайващо малко – коментира един издател, Ян Грегор от „Премедиа“, – в Европа сме на най-долните места в класациите за четене с разбиране, вместо това теориите на конспирацията са много и губим способността си да виждаме последствията от лошото управление на страната.”

В опит да защити позицията си Каменицки изказа подозрения, че някой е платил за негативната кампания срещу него, изтъквайки, че в луксозните книжарници в Братислава книгите са най-скъпи. Управляващата коалиция тепърва ще решава дали мерките, обявени от министъра, имат бъдеще. Бъде ли внесено обаче предложението в парламента, със сигурност ще бъде одобрено от мнозинството. В региона ДДС върху книгите е най-нисък в Чехия – 0%. В Полша и Унгария е 5, в Германия – 7%. Най-висок засега е в Австрия – 10%.

По материали от dennikn.sk
Снимки: printtalk.sk и novinky.cz

Прочетете още

246127_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (9 септември – 15 септември)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Градинарят и смъртта от Георги Господинов 2. Нишка от Виктория Бешлийска 3. Никога …