Начало / Без категория / Маргарет Атууд посвети предговор на жертва от Украйна

Маргарет Атууд посвети предговор на жертва от Украйна

Книгата излиза догодина

7681e7a42185328988d69eecf1344852

Виктория Амелина загина трагично при руски обстрел точно преди година в Краматорск – една от най-талантливите украински писателки на своето поколение се оказа поредната скъпа жертва на войната. Нейният последен и недовършен проект е посветен точно на руската инвазия в родината ѝ. Амелина пътува в окупираните територии, за да запише свидетелства на хора, преживели руската агресия. Сред интервюираните е и носителката на Нобелова награда за мир Александра Матвийчук. След смъртта на писателката нейният съпруг е този, който довършва проекта. Готов е и английският превод под заглавие Looking at Women Looking at War: A War and Justice.

Предговорът на посмъртната творба е дело на самата Маргарет Атууд. „Тази книга ни носи силно свидетелство за женската смелост и решимост във войната“, пише 84-годишната носителка на „Букър“. Сред интервюираните от Амелина личности са журналистки и писателки, юристки, доброволки на фронта… Самата авторка издава преди този проект два романа за възрастни, както и книга за деца. Пише и поезия. Носител е на наградата „Джоузеф Конрад-Коженевски”, а също и финалист за Наградата за литература на Европейския съюз. „По някаква причина хората толкова неохотно разказват истински истории”, казва например тя.

GQR_2Q9WQAA37NV

Сборникът ѝ със свидетелства за руската инвазия в нейната родина ще излезе по повод третата годишнина от началото на войната – през февруари догодина

По информация от St. Martin’s Press

Прочетете още

234902146_316796453569884_1305983565502732869_n

Георги Милков: Имам приятни емоции, свързани с книжарниците на „Хеликон“ в цялата страна

Говорим с популярния журналист, чиито сборник с пътеписи „Истории от ръчния багаж“ стана Книга на …