Начало / Свят / Руски писатели отрекоха, че въоръжават украинците

Руски писатели отрекоха, че въоръжават украинците

Обвиненията от родината им са сериозни

2121_dorman_lu_desp2-2048x1365

Литературните звезди на Русия са в изгнаниеВиктор Ерофеев, Людмила Улицка и Владимир Сорокин избраха Берлин като място, на което се чувстват спокойни и сигурни в това да изразяват мнението си. През октомври дори излезе сборник с техни творби, издаден съвместно с украински писатели, намерили убежище от войната също в Германия.

Обвиненията към тях дойдоха, след като въпросният сборник беше предложен на търг от Марат Гелман, руски галерист и публицист, който пък потърси убежище в литовския Вилнюс. Приходите от продажбата той дари на легиона „Свобода за Русия“, който се състои или от дезертьори, или от живеещи в Украйна руснаци.

Руската националистическа организация „Гласът на народа“ обаче обвини за случилото се тримата писатели, като отправи искане към институциите те да бъдат обявени за поддръжници на тероризма. Водещият Дмитрий Кисельов, който е известен с пропагандните си изявления, дори обяви по телевизията, че писателите „събират пари, за да убиват нашите“.

Обвиненията са абсурдни – реагираха на това Ерофеев, Улицка и Сорокин. – Никога не сме подкрепяли, нито сме финансирали военна организация, бойни подразделения или пък армията.” Тримата заявиха, че търгът, организиран от Гелман, е негова идея и че те са готови да участват в благотворителни събития, но не възнамеряват да подкрепят нищо, което е „свързано с война и убийства, защото един писател не може да събира средства за нищо подобно”.

tri

76-годишният Ерофеев е публицист, автор и радиоводещ със световна известност. И сега в „Хеликон“ може да се намери неговата „Мъжете – тирани, мъжете – под чехъл“. Спряганата периодично и за Нобелова награда за литература Людмила Улицка пък е преведена на повече от 25 езика. В нашите книжарници е нейната „Непрекъсната линия“. На 68, Сорокин е известен с научнофантастичните си произведения. През годините на български са излизали „Лед“ и „Виелица“.

Информация от rbc.rukommersant.ru и dw.com
Снимки: „Уикипедия“ и mayak.help

Прочетете още

DnUSnBnXoAALwSQ

Харуки Мураками: Физически и метафорични стени разделят света ни днес

Писателят се появи по изключение пред общественост 74-годишният автор пристигна в Европа, за да получи …