Начало / Читателски дневник / Пиесите искат добър читател и въображение

Пиесите искат добър читател и въображение

На 27 март отбелязваме Световния ден на театъра

maxresdefault

Много хубаво се получи сега, покрай пандемията заради коронавируса – много театри започнаха да показват постановките си онлайн. Именно в такива моменти си даваме сметка какво означава изкуството за нас.

Театърът присъства и в книжарниците по своя невидим, но пък чаровен начин. Да четеш пиеси не е същото, като да ги гледаш, обаче в много ситуации и това пълни душата. Да не говорим, че драматургията в книгите просто отваря вратата и към това пиесите да се появят после на сцена.

Ето, наскоро например излязоха „Ванековите пиеси” на Вацлав Хавел. Включва три творби на известния дисидент и по-късно президент на Чехословакия и Чехия. В томчето са „Аудиенция”, „Вернисаж” и „Протест”, като носят името „Ванекови пиеси”, защото главен герой в тях е Фердинанд Ванек, който в много отношения прилича на самия писател и създател на творбите – Вацлав Хавел.

Още нещо забележително – това е пиесата „Ужасните родители” на Жан Кокто. Създадена е преди 91 години и навремето е считана просто за скандална, но се играе и днес. Жан Кокто е изтъкан от изкуство – кино, джаз, изобразително изкуство, всичко това е част от живота му.

Театърът винаги е в състояние да предизвика злободневен политически диалог

sugimoto-ohio-theater-1980

И една пиеса на Бърнард Шоу ви предлагаме също, като интересното е, че „Оръжията и човекът” е свързана с България. Посветена е на предразсъдъците и трудностите в израстването, като Шоу си е навлякъл и доста обвинения, че има тенденциозно отношение към българите.

1894-а е създадена и описва нашия народ като изостанал – критиката казва, че това е антивоенен фарс, но български студенти си купували специално билети за представленията в чужбина и освирквали актьорите. Самият драматург и писател даже злъчно заявил, че предлага приятелската си помощ на нашите сънародници, за да развият своето чувство за хумор.

Виждате как театърът може да предизвика и злободневен политически диалог. Винаги всъщност е бил инструмент да чуем мнението на инакомислещите. И затова си заслужава да го обичаме.

Пиеси от рафтовете извади Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image

Читатели спасиха нюйоркска книжарница

Strand оцеля засега, но бъдещето е неясно Книжарницата се намира на 4. авеню – известно …